Miten voit lopettaa tekemiesi virheiden tuskailemisen?

TOIVEAIHE LUKIJALTA

Sain blogini lukijalta kysymyksen:
"Palaan aina mielessäni virheisiin, joita olen tehnyt. Miten pääsisin irti tästä tavasta?"

Meidän kannattaa päästää irti menneisyydestä.


Me kaikki teemme virheitä. Se on osa ihmisenä olemista. Koska ihminen on keskeneräinen, hän ei pysty tekemään todella viisaita valintoja monessakaan asiassa, ennen kuin hän on oppinut toimimaan paremmin. Joku tekee virheitä ihmissuhteissaan, raha-asioissaan, urallaan, opinnoissaan tai kaikissa niissä.

Todennäköisesti meistä useimmat kuuluvat tuohon viimeiseen ryhmään. Ennen kuin osaamme ja ymmärrämme paremmin, emme tee paremmin. Joskus olemme myös yrittäneet parhaamme – meille väärällä suunnalla. Olemme yrittäneet kovasti onnistua suunnalla, joka ei ollut meitä varten: vääränlaisen kumppanin kanssa tai meille sopimattomassa työpaikassa.

Olen usein ajatellut, että jos minulla olisi ollut tämä nykyinen pääni ja elämänkokemukseni 20-vuotiaana, miten erilaisia valintoja olisinkaan tehnyt!

Niin kauan kuin olet valmis ottamaan mokistasi koppia eli kehittymään niiden ansiosta, sinulla ei ole mitään hätää. Tarvitsemme haasteita, jotta voisimme kasvaa – vaikka todella kitkerien kokemusten kautta.

Siinä on suuri mahdollisuus, että voit olla kehittyvä ihminen, joka tajuaa jälkiviisaana, missä mokasi ja mitä ei halua toistaa.

Et olisi kehittynyt niin ihanaksi kuin nyt olet, ellet olisi tehnyt virheitä ja oppinut niistä. Miten ihanaksi voit kehittyä, jos alat suhtautua virheisiin henkisenä harjoituksena? Miljonäärit tekevät virheitä, samoin junankuljettajat, kirurgit, äidit, isät, lapset, ystävät ja naapurit.

Jos haluat pyytää joltakulta vielä anteeksi, tee se. Pyydä anteeksi myös itseltäsi, jos olet usein syyttänyt tai rankaissut itseäsi. Älä syytä vaan vastuuta. Opettele tiedostamaan näiden kahden välinen ero.

Olet vastuussa valinnoistasi. Sitoudu tekemään sisäistä työtä itsesi kanssa, jotta voisit kehittyä. Jos olet vaikkapa kärsimätön, harjoittele kärsivällisyyttä. Olen itse loistava esimerkki ennen todella kärsimättömästä ihmisestä. Sain siinä asiassa nenilleni, ja nykyään olenkin huomattavan kärsivällinen, mutta ilman kovaa työtä ja itseni kanssa hereillä olemista tuo muutos ei tapahtunut.

Kaikki eivät halua ottaa vastuuta tekemistään virheistä ja oppia niistä, mutta sinun ei tarvitse olla sellainen ihminen.

Voit valita egon tai mielenrauhan

Ego on mielemme tuote, tuo pieni pelkäävä, jäkättävä ääni päämme sisällä. Ego on se sarjakuvalehden paholainen Aku Ankan olkapäällä. Jos Aku sitä kuuntelee, asiat menevät hänen kohdallaan vain enemmän solmuun.

Ego on hyvin huolissaan siitä, miten muut meidät näkevät ja miten me sijoitumme suhteessa toisiin ihmisiin. Olemmeko me huonompia vai parempia kuin toiset? Ego pelkää, että paljastumme toisille. Jos olemme jo paljastuneet, ego höpöttää meille häpeää kasvattavia ajatuksiaan:
Olet surkea.
Sinusta ei ole mihinkään.
Mitä muut sinusta ajattelevat?
Muista, miten mokasit. 
Älä nyt luule itsestäsi liikoja.
Mokasit, joten et voi olla vapaa ja onnellinen nyt.

Jos haluat luoda itsellesi entistä parempia kokemuksia ja antoisampaa tulevaisuutta, sinun on todella oltava valmis päästämään irti menneisyytesi kokemuksista ja luomaan nahkaasi uudestaan kuin käärme. Jos haluat tulevaisuuden ilman itsesyytöksiä (mutta paljon kannustavaa vastuuttamista), ala muokata joka aamu sitä, miten ajattelet, puhut, tunnet ja toimit. Harjoittele ilolla ja innostuksella sitä, millainen ihminen voisit olla jo vuoden päästä tai koko ajan vähän enemmän.

Tällainen harjoittelu vaatii päättäväisyyttä ja halua sitoutua entistä paremman elämän kehittämiseen. Muista, että ego haluaa pitää sinut pienenä ja menneisyytesi vankina, joten sen selättämiseksi sinun täytyy sitoutua tähän hetkeen ja itsesi muokkaamiseen hetki kerrallaan kuin paraskin nahanluoja.

Kaiken sinussa ei tarvitse muuttua, mutta itsesyytösten osalta voit muuttua.

Harjoittele:
Olen oppinut.
En ole enää sama ihminen kuin ennen.
Olen kiitollinen siitä, mitä opin mokastani. Nyt on nyt.
Päästän irti menneisyydestä, ja keskityn tähän uuteen päivään.
Vaikka välillä muistan virheen, jonka tein, en ole enää se sama ihminen.
Annan itselleni anteeksi. Ja toisille.
Tänään tunnen elämisen iloa.


Tunnisteet: , , , , , , , , , , , ,