keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Kestääkö parisuhde totuuden?

ASIAA REHELLISYYDESTÄ

Näin sinkkuna voi olla helppo huudella. Toisaalta voi olla helpompi kuulla asioita ja nähdä asioita tarkemmin. Ja minä kuulen aika paljon.

Olen äimistynyt siitä, miten huonosti parisuhteissa voidaan. Miten paljon niissä huijataan, valehdellaan ja vedätetään.

Minulla on ollut sellainen käsitys, että parisuhteen ultimatarkoitus voisi olla halu kokea elämä yhdessä, koska rakastamme toisiamme, viihdymme keskenämme ja meillä on yhteinen tahtotila yhdessä olemiseen. Ei niin, että pysy sinä pimennossa ja minäkin voin pysyä sinun jutuiltasi pimennossa. Ei niin, että minun pitää pelätä totuutta tai suojella sinua totuudelta.

Ei ihme jos seksi ei toimi satasella.

Miten ihminen voi olla niin pöllö, että mieluummin sulkee silmänsä tai on se valehteleva osapuoli sen sijaan, että taistelisi rehellisen ja aidon suhteen puolesta tai lopettaisi suhteen, jossa pitää varoa sanoja ja totuutta?

Mikä se sellainen parisuhde on?

Ei voi keikuttaa venettä.
Rahoja en jaa.

Mitä jos se löytää jonkun toisen?
Mitä jos jään yksin?
Ei se ymmärtäisi.
Ei se kestäisi.
Parisuhteemme ei kestäisi totuutta.

Ja se klassikko:
Lasten takia pysyn liitossani.

Olen kysynyt tutuilta uskovatko, että pitkä ja onnellinen parisuhde ilman valheita on mahdollista. Osa sanoo, että eivät usko. Onneksi osaa sanoo uskovansa.

Olen kysynyt laajalti myös montako onnellisen ja toimivan oloista parisuhdetta ihmiset tietävät tuttavapiiristään. Luvut ovat surkean pieniä. Kaksi taitaa olla yleisin vastaus. Enkä edes kysynyt sellaisesta parisuhteeesta, jossa kaikki olisi aina ruusuista - eihän sellaista ole edes saduissa.

En millään usko, että epärehellisyys olisi rakkautta. Se on ihan puhdasta pelkuruutta. On kaksi perustunnetta, joista kaikki muut tunteet polveutuvat: rakkaus ja pelko. Epärehellisyys ei millään voi olla parisuhteessa rakkautta.

Ymmärrän, että ihminen voi hairahtua haluissaan, rakastua toiseen tai erehtyä valehtelemaan. Sehän on kaikki perin inhimillistä. Mutta sitä en ymmärrä, jos sillä valheella tai tyylillä mennään alkua pitemmälle tai toistuvasti.

Rehellisyys tarkoittaisi totuutta ja totuus voisi tarkoittaa, että valheelliset kulissit kaatuvat. Ja kuka tietää, onko elämää kulissien jälkeen.

Rehellisyys voi myös tarkoittaa, että parisuhteen eteen tulisi tehdä paljon töitä, monella tasolla. Työnteko voi tuntua tylsältä tai uuvuttavalta. Parempi lipsauttaa pikkuinen valhe.

Varustautukaa happinaamareilla ja säilykkeillä - rehellinen elämä voi olla kauhistus.
7 kommenttia:

 1. Ihmiset eivät yleensä kestä kahta asiaa: 1) totuutta itsestään 2) totuutta rakkaistaan.

  Pasi I. Jääskeläinen

  VastaaPoista
 2. Rehellisyys tarkoittaisi totuutta.

  VastaaPoista
 3. Tiukkaa, mutta niin perinjuurin tarpeellista tekstiä. Ei se hymistelemällä parane...

  VastaaPoista
 4. Luottamus pätee kaikessa.Rakkaudessa,johtamisessa.Ihan kaikessa.

  VastaaPoista
 5. Osui silmiini Tamperelainen lehden s.5 yläkulmassa Johanna Sinisalon toteamus "30 vuotta mieheni kanssa osoittaa,että kulissiuden,turtumisen ja kyllästymisen voi välttää.Itse voin olla vaikea,mutten luullakseni ikinä kyllästyttävä." 35 vuoden kokemuksella voin vahvistaa tämän,kuten myös sen,että parisuhteen eteen pitää ja kannattaa tehdä töitä.Se on sen arvoista.

  VastaaPoista
 6. Itsestään selvyys tai itsekkyys ei kuulu parisuhteeseen. Puhuminen on kaiken alun juuri Minna sie osaat tiivistiää aisian aika hienoon ja kuitenkin avokämmenellä vetelevään ja erittäin puhuttelevaan kirjoitukseen!!! Kiitos

  Tiina

  VastaaPoista
 7. Kommenttinne ovat olleet tosi hienoja ja mielenkiintoisia. Ihan samaa elämänkoulua saan itse tässä käydä ja kirjoitanhan aina niistä asioista, jotka minua puhuttelevat erityisesti.

  Totuutta ei pitäisi koskaan pelätä. Missään asiassa.

  MM

  VastaaPoista