tiistai 3. syyskuuta 2013

Häkkieläimiä

ASIAA ARVOISTA, ELÄMÄSTÄ JA VALINNOISTA

Jos ihminen alkaa tehdä itseään vastaan, hänestä tulee ajan saatossa kireämpi ja pelokkaampi. Hänestä alkaa tihkua häkkieläimen energia, pikkuhiljaa ja vääjäämättä.


Häkkieläimeksi muuttuu ihminen, joka vaikkapa
- pysyy pitkään inhoamassaan työpaikassa
- kieltää itseltään rakkauden
- yrittää olla vähän jotain muuta kuin on
- alkaa elää elämäänsä jonkun toisen ihmisen tai toisen tahon (arvojen) ohjaamana.

Mutta kuten joku Twitterissä hienosti lohkaisi, kukin pilaa oman elämänsä itse. Jokaisella on oikeus valintoihinsa.

Vaikka häkissä voi olla näennäisesti turvallista, tuo turvallisuus on harhaa kuin vankilassa, jossa elämä kapenee ja sydän kovenee.

Olen hämmästynyt siitä, miten paljon tämän vuoden aikana tapahtunut avautumiseni on nostattanut laineita.

Minä elän vain omaa elämääni ja kerron tuosta kehityskaaresta ja oivalluksistani - rohkeasti mutta myös yksityiselämääni rajaten. Ei siinä sen kummempaa. Mutta me elämme Suomessa, jossa esiintulo omana itsenä on edelleen vähemmän toivottavaa, koska sehän synnyttää puheita. Ja nainen on edelleen liian usein naiselle susi. Varsinkin jos aihepiiri koskettaa miehiä.

Ei ihme, että täällä harva uskaltaa. Moni pysyy häkissään ja kieltää itseltään oman elämänsä mahdollisuudet ja monet ihanat puolensa.

Kerran koulutuksessani oli henkilö, joka lyttäsi erään esimiehen tämän moraalittomuudesta. Hän myös tuomitsi kollegansa pukeutumisen ja jakoi kireällä äänellään auliisti käyttäytymissääntöjä. Keho oli jännittynyt ja kuosiin kiskottu.

Tuosta henkilöstä paistoi neonvaloin, että hän olisi itse halunnut olla villimpi, rohkeampi ja iloisempi, mutta koska hän ei suonut sitä itselleen, hän oli sormi pystyssä tuomitsemassa toisia.

Elä omaa elämääsi. Tee siitä hyvä elämä. Tutustu itseesi. Ole rehellinen itsesi edessä. Etsi ja löydä ikiomat, todelliset, aidoimmat arvosi ja toimi niiden mukaan. Et tule katumaan. Anna muiden olla.

Jos ihminen haluaa olla henkisesti vapaa, häntä ei pysäytä mikään. Silloin paratiisi alkaa olla jo todellisuutta.

Peace.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti