tiistai 6. elokuuta 2013

Onko parisuhteessasi ihmisen kokoinen kolo?

ASIAA SALASUHTEISTA


Astrologi Seppo Tanhua sanoi vuosia sitten lukemassani lehtihaastattalussa, että avioliiton ulkopuolisissa suhteissa on harvoin kyse vain seksistä. Usein niissä palaa tunne isolla liekillä, vaikka osapuolet selittäisivät jotain muuta.

Asia jäi silloin mietityttämään. Voiko ihminen oikeasti huijata itseään, kieltää tuntevansa mitään ja sanoa, että kyseessä oli vain fyysinen tarve?

Tottakai voi.

Olen pitkään luullut, että on naisia, joille sopii toisen naisen rooli. Nyt olen muuttanut mieltäni. Ei se rooli kenellekään sovi, ainakaan jos ihminen haluaa tasapainoa ja mielenrauhaa itselleen pitkällä tähtäimellä. Toisen naisen rooli on alentava kenelle tahansa, jos siihen liittyy salailua tai sitä, että ei voi koskaan olla julkisesti toisen ykkösrakas.

Eikä se pettäjän roolikaan herkkua ole. Kukaan ei ole aidosti ylpeä siitä, että pettää ihmistä, johon on joskus sitoutunut. Paska tilannehan se on, jos oma kumppani ei enää kelpaa tai riitä, tai jos ei osaa tai uskalla suhteesta lähteä.

Ystäväni kertoi pitkästä suhteestaan naimisissa olevaan mieheen. Hän kuvaili miten nyt jo päättynyt suhde sopi hyvin hänen elämäntilanteeseensa. Nielin hänen selityksensä, ajattelin että me naiset olemme erilaisia.

Sama ystävä otti saman suhteen puheeksi toisen kerran. Silloin hänen äänestään ja kasvoistaan kuvastui kipu. Nyt hän jo kertoi, miten hulluksi hän oli tulla välillä odottaessaan miestä, joka viipyi vaimonsa luona monta viikkoa.

Minä tunsin häntä kohtaan myötätuntoa. Ei ole helppoa olla rakastunut nainen tilanteessa, jossa mies nukkuu yönsä kotisängyssään eikä edes yksin.

Ihan toinen nainen selitti, että hän pitää varatuista miehistä, koska heihin ei tarvitse sitoutua. Ei haittaa, vaikka mies olisi patologinen valehtelija. Riittää, jos mies käy ja lähtee vähän ajan päästä. Väitän, että tällä naisella on itsetuntonsa ja riippuvuuksien kanssa melkoisia haasteita. Minä heittäisin patologisen valehtelijan jorpakkoon hetkessä.

Minä myös ymmärrän, että ihminen on erehtyväinen, herkkä ja haavoittuvainen kapistus.

Varatustakin ihmisestä voi tykätä niin paljon, että hairahtuu. Varattuunkin voi rakastua tai kiintyä. Jos mies pettää vaimoaan vaikka blondin kanssa, on avioliitossa ollut jo lähtökohtaisesti  blondin kokoinen aukko, ja sehän ei ole  blondin vika. Blondi voi vain miettiä omia siirtojaan.

Rajojen vetäminen draamavetoisella näyttämöllä on tervettä toimintaa. Kannattaa miettiä, mitä on oikeasti käsikirjoittamassa ja mitä oma pää ja sydän kestävät. On hyvä myös tarkistaa missä kunnossa omat siivet ovat, jos eteen tulee äkkijyrkkä lennon paikka.


P.S. Vastavetona täytyy sanoa, että kolmannen ystäväni mukaan hän on kiitollinen siitä, että hänen miehensä petti häntä, kun lapset olivat pieniä. Suhteen julki tuleminen romutti heidän huonon liittonsa ja oli kuulemma paras asia mitä olisi voinut tapahtua. Nyt nainen on uudessa, terveessä liitossa ja onnellinen puoliso.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti