perjantai 1. maaliskuuta 2013

Loppu hyysäämiskulttuurille

ASIAA TYÖNTEOSTA

Erilaiset työtehtävät hyvin erityyppisten asiakkaiden parissa ovat auttaneet minua näkemään, miksi toinen saa tuloksia aikaiseksi ja toinen ei sitten millään.

1.
Viimeisen puolen vuoden aikana olen miettinyt, miksi nuoria ei aina opeteta tekemään töitä kotona, koulussa tai harrastuksen parissa. Tai miksi kukaan ei välttämättä kerro nuorelle, miten kesätöitä haetaan tai mitkä ovat tärkeitä askeleita ensimmäisen työpaikan saamiseksi. Kuitenkin terve työnteko on yksi tapa rakentaa hyvää pohjaa mielenterveydelle ja syy ja seuraus -lainalaisuuden opettaminen on suurta rakkautta.

2.
Olen myös laittanut merkille, miten Suomesta löytyy urheiluvalmentajia, jotka eivät eri syistä johtuen uskalla vaatia valmennettaviltaan sitä kovaa työmoraalia, jota ilman tuloksia ei synny eikä menestystä rakenneta. Arvostan suuresti jopa kovia, vaativia valmentajia, jotka taitavat myös reiluuden ja osaavat nähdä ihmisen urheilijan takana.

3.
Näinä aikoina ei yrityksillä tulisi olla varaa säilyttää yhtäkään suojatyöpaikkaa. Ihminen, joka ei enää millään innostu ja motivoidu työstään, on yritykselle riski ja rasite. Työntekijää voi ja kannattaa auttaa motivoitumaan ja käsittelemään jaksamiseensa liittyviä haasteita, mutta pitkässä juoksussa palkkaa maksetaan siitä, että ihminen hoitaa hommansa ammattimaisesti ja hyvin. Ja hyvän työntekijän tunnusmerkki on se, että hän haluaa hoitaa työnsä hyvin päivästä päivään, koska työ antaa hänelle jotain muutakin kuin euroja.
Summa summarum, ahkeruuden ei tarvitse tarkoittaa uupumista eikä elämää ole tarkoitettu yhdeksi pitkäksi suoritukseksi, mutta ihmisen kuuluu tehdä työtä asioiden eteen, koska se on palkitsevaa, kehittävää ja jopa innostavaa. Välittäkäämme, mutta opetelkaamme pois liiallisesti hyysämisestä. Rakentakaamme hyvinvointia välittämisen lisäksi vastuuttamisen kautta. Hyysäämiskulttuurilla ei yksikään perhe, joukkue tai yhteiskunta pysy terveenä. Tätä mieltä olen - rakkaudella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti