keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Täydellinen asiakas

ASIAA MENTAALIVALMENNUKSEN VAATIMASTA TYÖSTÄ

Minulla on ollut vuoden päivät asiakkaana nuori mies, joka elää ja hengittää golfia. Hän asuu reilun tunnin ajomatkan päässä, mutta fyysinen matka ei estä häntä ajamasta kisakaudella parin viikon välein tai talven aikana kerran kuussa tapaamisiimme. Nimitän häntä tässä tekstissäni Jesseksi.

Yhteistyömme Jessen kanssa on ollut polveilevaa ja mielenkiintoista. Jesse on osoittautunut temperamenttiseksi. Hän tekee usein vain sen, joka hänet pakotetaan tekemään. Meni aikaa ennen kuin opin huomaamaan, että Jesseltä ei pidä kysyä mitä harjoituksia tai kotitehtäviä hän tekisi – häntä täytyy komentaa ja jopa hyvässä hengessä uhkailla. Sen jälkeen Jesse tekee työnsä käskettyä ja palaa taas hyväntuulisena seuraavaan tapaamiseemme. Kaikki eivät palaisi.

Jessellä on ollut golfissa riittämiin haasteita taidoissa ja valmentajien kanssa, mutta hän ei ole antanut periksi. Hän on toistuvasti hakenut keinoja, joiden avulla hän voi kehittyä. Hän on myös antanut minulle luvan aukoa tilannetta suoraan hänen valmentajansa kanssa, hyvällä lopputuloksella ja vielä paremmilla kisatuloksilla. Ehkä suurin haaste Jessellä on ollut oman hermokontrollin työstäminen. Sen eteen on tehty töitä kuukausia. Vaikka Jessekään ei ole kone eikä Teräsmies, hän hallitsee nykyään hermonsa kisoissa niin hyvin, että työstämme nyt kaikkea muuta kuin suoranaista hermokontrollia.

Mentaalivalmentajalle on etuoikeus saada urheilijan luottamus ja saada tuo urheilija palaamaan kerta toisensa jälkeen samalle sohvalle istumaan ja miettimään omaa kehitystään. Täydellinen asiakkaani ei ole haasteeton tai virheetön, joskus hänen kuormansa voi olla jopa valtava, mutta täydellinen asiakas on valmis työntekoon ja hien valuttamiseen myös oman asenteensa ja pääkoppansa puolesta.

Tämä teksti on kirjoitettu Jessen luvalla. Kuvan golfari ei ole Jesse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti