perjantai 27. huhtikuuta 2012

Hämmentävät ideavarkaat

ASIAA OSAAMISESTA

Vuonna 2007 ei mentaalivalmennus ollut sanana kovin käytetty Suomessa. Puhuttiin enimmäkseen henkisestä tai psyykkisestä valmennuksesta. Googlen hakukone löysi vain muutaman hassun maininnan, joissa esiintyi sana mentaalivalmennus.

Minulle mentaalivalmennus sopi käsitteenä ja amerikkalaisena terminä erinomaisesti, joten lähdin sitä myös rummuttamaan. Kohtasin vastustusta ja eräs jääkiekkovalmentaja ehdotti, että käyttäisin "jotain fiksumpaa sanaa".

Nyt mentaalivalmennus on kaikkien asiasta kiinnostuneiden huulilla ja hakukoneet linkittävät sen lukemattomille suomenkielisille sivuille. Sen sijaan hämmentävää on ollut asiaan liittyvä ideavarkauksien määrä. Asiaa ymmärtämättömät käyttävät ikään kuin hienostuneesti mental coach -termiä aivan väärissä yhteyksissä; kieltä ja kielioppia ymmärtämättä.

Eräs kiekkovalmentaja ilmoitti pari vuotta sitten levittävänsä koulutuksessa saamaansa materiaaliani Venäjää myöten. Hän katosi oviaukosta ennen kuin tajusin, mitä oli tapahtunut. Eräs alalle pyrkivä ilmoitti toisessa koulutuksessa, että ei tässä ole hänelle mitään uutta ja kummasti vei ideani omaan firmaansa. Eräs valmentaja puhui tv-haastattelussa sanasta sanaan ihan omana tuotoksenaan ne powerpointtini asiat, joita olin hänen paikkakunnallaan esitellyt hänen kanssaan töitä tekeville kaksi viikkoa aikaisemmin.

Löydän omat termini, repliikkini ja käyttämäni fraasit vähän väliä milloin kenenkin suusta ja tekstistä. Enkä ole edes vainoharhainen. Tiedän mistä ideani ja osaamiseni ovat tulleet, eikä jälki johda Suomen kentälle.

Tässä kaikessa on se loistava puoli, että osaamista ja elämänkokemusta ei kukaan voi varastaa. Ideavaras voi puhua ja kirjoittaa, mutta ideavarkaalla sisältö voi jäädä ohkaiseksi logiikan ontuessa.

Parhaillaan kirjoitan omaan työhöni liittyvää opasta. Sen olen oppinut, että kirjan ideasta ja sisällöstä en huutele ennen kuin se on kaupoissa.

Ystävällisesti
© Mentaalivalmennus Minna Marsh

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti