torstai 5. toukokuuta 2011

Leijonien peli-ilme nousussa

ASIAA URHEILUSTA

Jääkiekon MM-kisoja on ollut mukava kerääntyä katsomaan ystävien kanssa. Suomen eilistä peliä Tsekkiä vastaan kommentoitiin Ylen asiantuntijoiden voimin mielestäni neuvokkaasti. Koivu ja Suikkanen tekivät terävää pelianalyysiä studiossa, ja ilahduttavaa on ollut erityisesti lempikommentaattorini Mika Niemisen tarkan letkeä huomiointikyky ja taito avata peliä myös meille, jotka emme jääkiekkoa ole pelanneet.

Vaikka Koivu ja Suikkanen esittivät mielestäni oikeanlaista suuntaviivoitusta Leijonien tuleville peleille ja niissä onnistumisille, jäi jälleen puuttumaan näkemys siitä, miten tuohon keskittyneeseen maalinteon mielentilaan päästäisiin. Olen lukenut monenlaisia pelianalyysejä vuosien varrella, mutta en juuri koskaan pääse lukemaan näkemyksiä siitä, miten oikeanlaiseen mielentilaan päästään pelin aikana. Olen sitä mieltä, että tuon tietotaidon puuttuminen valtaosalta pelaajista on yksi suomalaisen jääkiekkoilun heikkouksia.

Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että eilisestä tappiosta huolimatta Leijonien peli-ilme on ollut mielestäni jykevämpää ja pirteämpää kuin vuosiin. Siitä on hyvä jatkaa kehitystyötä.

2 kommenttia:

  1. Joo, täytyy jatkaa kommentointia, koska en ole tähän asti pitänyt Jalosen tyylistä enkä edelleenkään siitä pidä. Venäjä ottelu näytti selvästi sen puutteen, mikä valmennuksella on. Lamauttava pelko pääsi leviämään pelaajien keskuudessa, varmaan johtuen edellisistä kokemuksista yhdestä vastustajasta. Yksilötason pelkoa ei ollut tunnistettu samanmielisen valmennuksen toimesta ennen ottelua eikä sitä oltu kyetty käsittelemään, tai väittäisin että samanmielinen valmennus ei halua käsitellä epämiellyttäviä asioita. Nythän Jalonen on muuttanut valmennuksen samanmielisten, entisten pelaajien kerhoksi. Ilmeisesti tässä kerhossa vallitsee pulinat pois henki, jossa keskitytään vain pelaamiseen, ei sivuseikkoihin. He itse kokevat pelon aina johtaneen tappioon ja pelko halutaan siirtää heti pois tieltä. Kuitenkin pelissä nähtiin mitä todellisuudessa tapahtuu ja miten huonosti pystytään käsittelemään negatiivisia asioita. Vai mitä?

    VastaaPoista
  2. Olen hiukkasen eri mieltä kanssasi. Mielestäni Jalonen on tuonut omiin kommentteihinsa enemmän pääpuolen näkökulmaa, mikä ainakin minua ilahduttaa. Ainakin pääasian tärkeys on tiedostettu nyt suomalaisessa jääkiekkoilussa paremmin kuin vuosiin.
    Suomen pelissä on myös ollut sellaista otetta, että välillä minua on jopa riemastuttanut. Koivu, Immonen, Granlund, Aaltonen ja muut näyttävät välillä todella hyviä henkisen kantin otteita. Toivotaan, että tuo kantti kantaa pitkälle tällä erää.
    Toivon myös, että pelaajat saavat jo käytännön opetusta ja ohjeita siihen, miten se pää sitten oikeasti painetilanteessa hallitaan. Työkalut on oltava - siitä kai olemme samaa mieltä?

    VastaaPoista