maanantai 7. maaliskuuta 2011

Nopeita tuloksia

ASIAA MENTAALIVALMENNUKSESTA


Olen huomannut, että saan usein nopeita tuloksia urheilijoiden ja yritysjohtajien kanssa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että he ovat tottuneita tavoitekeskeisyyteen eivätkä pelkää haasteita. Kun oma juttu on rakas ja pelissä on paljon, ihminen kykenee nöyrästi katsomaan itseään ja tilannettaan uusin silmin. Silloin jääkiekkoilija tekee maalin, koripalloilija saa pallon koriin ja yritysjohtaja oppii suhtautumaan itseensä rennommin ja hyväksyvämmin.

En tiedä pääsenkö koskaan ilossani yli siitä, miten eräs kilpauimari paransi kahden päivän aikana ennätystään peräti 17 sekuntia 400 metrin sekauinnissa vain siksi, että päässä jotain naksahti kohdalleen. Löytyi oikea mielentila, se vapauttava uimisen meininki, jossa tulos on toissijaista. Hänen valmentajansa sanoi, että kyse ei ollut kunnon tai tekniikan naksahtamisesta kohdalleen. Ei, naksahdus kuului päästä.

Sitten tulee se iso mutta.

Jos urheilija tai yritysmaailman asiakkaani ei jatka löytämiensä oivallusten ja uusien ajatusten vaalimista, päässä sijaitseva vekkuli aivopeli palauttaa ajatukset ja toiminnan päivä päivältä takaisin niille vanhoille raiteille, josta löytyvät myös ne ikävät vanhat solmut. Mentaalivalmennus toimii pitkällä tähtäimellä vain, jos asiakkaani muistaa toiston merkityksen. Vain sinnikäs toisto ja uuden asian harjoitteleminen käytännön tilanteissa luo aivoihin uusia tapoja, jotka syrjäyttävät aikaa myöten vanhat tavat ja syövyttävät ajatukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti