sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Urheilijaksi kasvisruualla?

Helsingin Sanomien juttu 21.10. Kovasen kone käy kasvisruualla yllätti minut myönteisesti. Jokereiden pelaaja Tommi Kovanen kertoo jutussa siirtyneensä kasvisruokavalioon, jota hän täydentää onnistuneesti kalalla. Liha on jäänyt lautaselta eettisistä syistä.
Jutussa Kovasen ruokavaliota seurasi viikon ajan ravitsemusterapeutti. Saman kohtelun sai sekaruokavaliota nauttiva toinen jääkiekkoilija. Ravitsemusterapeutti löysi molempien ruokailutottumuksista hyvää sanottavaa ja loppukuittauksena todetaan, että kilpaurheilija pärjää hyvin kasvisruualla, jos se on monipuolista ja sisältää kasvisproteiinia riittävästi. Pari ateriaa päivässä ei riitä, vaan on syötävä usein, terveellisiä välipaloja unohtamatta.
Viime vuonna Born to run keikkui pitkään Yhdysvaltojen luetuimpien kirjojen listalla. Teos on oikea aarre kaikille liikunnasta ja ravinnosta kiinnostuneille. Kirjoittaja ja juoksija Christopher McDougall esittää jämeriä väitteitä kasvisruuan puolesta ja eläinkunnasta peräisin olevaa ravintoa vastaan, lääkäreitä ja ultrajuoksijoina tunnettuja Tarahumara-intiaaneja siteeraten.
Olen seurannut läheltä, miten eräs nuori urheilija kasvattaa lihasmassaansa harjoittelulla ja - sangen monipuolisella kasvisruokavaliolla. Omat silmät vakuuttavat vielä paremmin kuin lehtijuttu, vaikka se Hesarin juttu olisikin.
Kovanen kulkee kasvissyöjänä nyt Martina Navratilovan ja Paavo Nurmen kannoilla.
Ihastuttavaa, että jääkiekkoilija uskaltaa ottaa julkisesti myönteisellä tavalla kantaa kasvisruokavalioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti