perjantai 9. heinäkuuta 2010

Koirakuiskaaja puhuu energiasta


ASIAA KOIRISTA, ENERGIASTA JA MENTAALIVALMENNUKSESTA


Lyhyt, meksikolainen mies käsittelee hankalimpiakin koiratapauksia taianomaisesti ja varmasti. Metodeina ovat koirien tärkeimpien tarpeiden tyydyttäminen liikunnalla, kurilla ja hellyydellä, tässä järjestyksessä.

Kun Cesar Millan puhuu energiasta ja oikeanlaisen ilmapiirin synnyttämisestä, en voi kuin nyökytellä. Koiragurun mielestä jokaisen koiranomistajan tulisi säteillä rauhallisen itsevarmaa energiaa (calm assertive energy) ja kyetä aistimaan oman koiran energiaa ja elekieltä. On ollut hienoa löytää koiramaailmasta joku, joka puhuu samasta energiasta kuin minä muissa yhteyksissä.

Tutustuin 1990-luvun alussa los angelesilaiseen perheeseen ja heidän koiriinsa. Toinen koirista oli shih tzu ja toinen sekarotuinen spanieli. Perhe rakasti koiriaan, mutta ei koskaan ulkoiluttanut niitä. Koirat järsivät luitaan kyllästyneinä ja kyhnyttivät kirppuista turkkiaan takapihalla maaten.

Olen ollut pienestä pitäen kaikenkarvaisten koirien suuri ystävä, joten tarjouduin viemään nämä kaksi elämäänsä turhautunutta koiraa puistoon. Muistan yhä, miten riemuissaan koirakaksikko oli juostessaan vehreän puiston läpi ilman hihnaa. Ne suorastaan nauroivat. Yhteisistä kävelylenkeistä tuli tapa ja koirien elämänilo sekä kunto kasvoivat silmissä. Pian muutin kuitenkin toiselle puolelle kaupunkia ja kiireet veivät mennessään. Tunnin ajomatka oli monesti liian pitkä hakeakseni koiria kävelylle.

Kului kaksi kuukautta ja kävin tervehtimässä perhettä. Järkytyin pahasti, kun näin toisen koiran ovenraossa. Se oli lihonut muodottomaksi ja sen silmistä oli hävinnyt kipinä. Sillä oli täysin masentunut, lasittunut katse. Enkä tarkoita, että koiralle olisi tullut hieman painoa, vaan sitä ei ollut enää tuntea, niin leveä sen selkä oli. Kysyin mitä sille oli tapahtunut, ja perheen äiti kuittasi koiran vain syöneen hieman liikaa. Kukaan ei koiria enää ulkoiluttanut.

Meni muutama viikko ja koira oli kuollut. Pian kuoli myös toinen koira.

Jos sinulla on koira, huolehdithan siitä, että se saa energiatasonsa mukaisesti liikuntaa joka päivä. Kaikille koiranomistajille suosittelen myös mahtavaa lukuelämystä Koirakuiskaaja, jonka on kirjoittanut idolini Cesar Millan. Kirja opettaa sinulle paljon ei vain koirista, vaan myös siitä, millainen sinä olet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti