sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Kun koirakoulu ei toimi

ASIAA MENTAALIVELMENNUKSESTA

Taannoin joku vertasi Hesarissa urheilijoiden henkistä valmennusta koirien kouluttamiseen. Kirjoittajan mielestä hyväksi todetut, koirille sopivat koulutusmenetelmät soveltuvat hyvin myös ihmislapsiin ja nuoriin urheilijoihin.

Auts.

Ihan aina ei kannattaisi pukea sanoiksi sitä, mitä ajattelee, ei ainakaan silloin jos haluaa liputtaa tärkeän asian puolesta.

Mentaalivalmennus on ollut nyt paljon esillä eri tiedotusvälineissä. Vielä jää nähtäväksi, onko kyseessä vain Vancouverin olympialaisten jälkinoste vai ollaanko Suomessa oikeasti heräämässä näkemään mieltä vahvistavan valmennuksen merkitys ja mahdollisuudet myös urheilussa. Muutamat yksittäiset urheilijat ovat jo ilmoittaneet saavansa henkistä valmennusta. Millaista ja minkä tasoista, on aina mieleeni nouseva kysymys.

Urheilijalle on valmentajan turha puhua rohkeudesta ja asenteesta, jos urheilijan päässä vallitsee kaaos, josta hän ei osaa ulos. Mutta niin kauan olemme vähintäänkin oikealla suunnalla, kun ei koirakoulusta metodeja haeta.


2 kommenttia:

  1. En kyseistä Hesarin juttua ole lukenut, mutta mielenkiintoinen kannanotto. Pieneen lapsen ja koiran voi toki saada tekemään kaikenlaista palkitsemalla makupalalla tai rapsuttamalla korvan takaa. Huippu-urheilijoiden palkkiot ovat hieman eri luokkaa, mutta suuremmatkaan palkkiot eivät paranna suoritusta jos palikat pään sisällä eivät ole kohdallaan. Tämä muuten pätee myös koiriin. Seuraan aktiivisti Suomen sarjakärjen eri joukkuelajeja ja selkeästi tarvetta mentaalivalmennukselle olisi, alkaen valmentajista. Minnalla on haasteellinen työsarka edessään, mutta toivottavasti Suomessakin pikkuhiljaa luovutaan vanhakantaisista metodeista ja annetaan tilaa uusille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta kirjoituksestasi. Haasteet ovat hyvä asia, niitä ilman en osaisi olla. :-D

    MM

    VastaaPoista