torstai 11. maaliskuuta 2010

Tero Hassinen: ”Ylitä rajasi, kehity!”

ASIAA URHEILUSTA

Olin seuraamassa Tampereen Pyrinnön C-poikien puolentoista tunnin koripalloharjoituksia. Tarkoituksena oli seurata valmentajatyöskentelyä ja tehotreenien rakentumista, ja lupa oli hellinnyt Tero Hassiselta, jonka apuna toimi C-poikien vakivalmentaja Antti Partinen.

Harjoitusten aluksi Hassinen kyselee pojilta hiihtoloman jälkeisiä kuulumisia. Eräs poika viittaa ja ilmoittaa, että hänen koristossunsa ovat matkalla paikalle, mutta vielä isän autossa.

- Tänään hiki lentää, kun nostetaan tekemisen tasoa! sanoo Hassinen, ja poikien kasvot venähtävät.

- Näin alkuviikosta mennään kovaa, lähes maksimiteholla! Muistakaa keskittyä, kun kroppa alkaa väsyä. Ja juoda pitää!

Pian erilaiset kuljetusharjoitukset saavat pojat puuskuttamaan kasvot kirjavina. Moni hieraisee jo hiestä märkää tukkaansa.

- Nyt mentiin mukavuusrajalla! Kukaan ei haastanut itseään. Ylitä rajasi, kehity, Hassinen huutaa.

- Nyt alkaa pallo harhailla, hyvä! Pistäkää itsenne töihin! Hyvä, jätkät!

Välillä Hassinen muistuttaa, kumpi käsi on vasen, ja harjoitus toistetaan. Monipuolisten pallonkäsittelyharjoitusten jälkeen valmentaja kertoo, miten pallonkäsittelytaitoa voi harjoitella koulun pihassa samalla, kun juttelee kivan tytön kanssa. Pojat kuuntelevat totisina.

Hyvähenkiset, tiiviit harjoitukset sisältävät myös kottikärrykävelyä ja metodeja amerikkalaisen jalkapallon maailmasta. Pojat kannustavat toisiaan kuorossa. Seuraavaksi heidän jaetaan pareihin. Toisen pojan tehtävänä on toimia tukipylväänä, kun toinen hyppää syliin ja yrittää kiepsahtaa toisen selän ympäri. Kukaan ei voi olla nauramatta, mutta kaikki yrittävät täysillä.

Juomatauon jälkeen yksi pojista vetää venyttelyt.

Syöttöharjoitukset vetävät ilmeet taas totisiksi.

- Syötön jälkeen pitää aina olla jollain tavalla hyödyksi joukkueelle! Paikallasi seisomalla et ole joukkueelle hyödyksi.

Laitan merkille, miten Hassinen laittaa pojat itse kertomaan eri harjoitusten avainkohtia. Koripallomaailmassa valmentajakin saa vielä ottaa kontaktia, taputtaa olalle ja pysäyttää vaikka olkapäästä tarpeen mukaan. Sosiaalista vuorovaikutusta ja harjoittelua elämää varten.

- Hyvä avaus, vastaan vastaan! Muistakaa käsien käyttö puolustuksessa.

Vähän väliä valmentajat keskeyttävät ja korjaavat, ja sitten hyökkäykset ja leikkaukset jatkuvat.

- Loistavaa! Nyt oli tekemisen meininkiä, kuhinaa ja hikeä! Hampaat irvessä mentiin, mutta on kiva hymyillä, kun on tehnyt duunia. Tärkeintä on, että jokainen kehittyy.

Harjoitusten jälkeen Hassinen kerää pojat ympärilleen ja ote on jopa isällinen. Pojilla ja valmentajilla on omia asioitaan liittyen seuraavaan peliin.

Muistan, että joukkueurheilu on parhaimmillaan myös vuorovaikutustaitojen hiomista ja kokonaisvaltaisen kasvun jaloa taitoa.

Uskon Tero Hassisen nousevan lahjoillaan vielä Suomen koripallovalmentajien eliittiin.

1 kommentti:

  1. Olipas herttainen tositarina elämästä. Tuli mukava olo sitä lukiessa. Mainioita tuollaiset valmentajat ja porukat, jossa on laadukasta menoa.

    VastaaPoista