sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Ilves-luotsi ja synkkä pilvi

ASIAA URHEILUSTA

Aijai. Viimeistään nyt näyttää Ilveksen kannalta pahaenteiseltä, kun valmentaja Heikki Mälkiä on alkanut puhua omiaan vastaan. Lauantaiset paineet ja toistuva epäonnistuminen saivat Mälkiän repeämään sekä kirosanoihin että pelaajiin kohdistuviin syytöksiin.

Se, miten joukkueen valmentaja selittää ikävyyksiä ja hankalia kohtia ennustaa selvästi, miten joukkue pelaa tappion jälkeen myös jatkossa. Jos joukkuetta voidaan luonnehtia sen optimistisuustason mukaan, optimistisempi joukkue voittaa, jos ne ovat tasavertaisia kyvyiltään. Tämä näkyy erityisesti kovassa taistelutilanteessa. Joukkueen optimisuudella viitataan erityisesti sen keulakuvien antamiin selitysmalleihin. Mitä negatiivisemmin asioita selitetään, sitä vähemmän joukkueella on mahdollisuuksia onnistua lähitulevaisuudessa. Todellinen usko ja rohkeus valetaan tiukoissa paikoissa ennen kaikkea valmentajan taholta. Omille ei kannata selkää kääntää, varsinkaan julkisesti.

Olen ihaillut TamU:n valmentajan Ari Hjelmin tapaa jaksaa myös hävityn pelin jälkeen tuoda esille niitä asioita ja tilanteita, joissa joukkue myös onnistui.

Ei ne haukkumalla parane, sanoi joku viisas. Uskon ratkaisujen etsimiseen ja toimintaan, vaan en syytöksiin.


Lisää tutkittua tietoa myönteisten ja kielteisten selitysmallien vaikutuksesta joukkueen menestykseen löytyy kirjasta Seligman: Optimismin käsikirja. 1992.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti