perjantai 4. joulukuuta 2009

Seuraa livenä aivojen viipalointia!

Sinulla on vielä tuntien ajan mahdollista seurata etänä ihmisaivojen viipalointia:
http://thebrainobservatory.ucsd.edu/hm_live.php
Pienemmästä kuvasta oikealla näet, onko tutkija parhaillaan paikalla vai tauolla.

Henry Molaison kuoli 82-vuotiaana, ja hänen aivonsa valjastettiin tutkimuskäyttöön jo tuntia myöhemmin. Molaison menetti kykynsä muodostaa uusia muistoja jo 1953 epäonnistuneen ja kokeellisen aivoleikkauksen seurauksena. Lopun elämäänsä hän näki mielessään itsensä aina 27-vuotiaana nuorena miehenä, sellaisena kuin hän oli ennen leikkausta. Jos hän söi jotain, hän ei puolta tuntia myöhemmin kyennyt enää muistamaan, mitä oli syönyt. Jokaisen kokemuksen hän kohtasi ikään kuin uutena, ellei hänellä ollut asiasta muistikuvaa nuoruudestaan.

Vuosien myötä havaittiin, että Molaison oppi muistamaan myös joitakin uusia kokemuksia. Tämä selittyy sillä, että todennäköisesti hänen aivojensa toisiin tehtäviin erikoistuneet osat alkoivat kompensoida leikkauksessa vaurioituneita kohtia.

Molaisonin aivot viipaloidaan 2 500 osaan, jotka analysoidaan muistitutkimuksia varten. Aikaisemmin tutkijat ovat uskoneet, että muistin toiminnot jakaantuvat eri puolille aivoja, mutta Molaisonin tapaus on osoittanut, että erityisesti hippokampus saattaa osoittautua erityisen ratkaisevaksi muistikeskukseksi.

Lisää aiheesta tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti