torstai 17. joulukuuta 2009

100 000 sanaa päivässä - keskittyminen kovilla


Kalifornian yliopiston tuore tutkimus kertoo, että kahdentoista tunnin aikana keskivertoihmisen aivot joutuvat tekemisiin ulkoapäin tulevan 100 000 sanan kanssa. Se tarkoittaa, että joka sekunti silmäni ja korvani rekisteröivät ja valikoivat noin 2,3 sanaa. Nuo sanat tulevat eri tietolähteistä eikä niihin ole vielä laskettu normaalia kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa.

On selvää, että tietotulvan ja eri valintatilanteiden keskellä keskittymiskykymme kärsii. Mitä enemmän keskeytyksiä, sitä hitaammin saamme asioita tehtyä. Tutkija Robert Bohnin mukaan syvällinen ajattelu hankaloituu jatkuvan tietotulvan keskellä.

Onneksi nykyään tiedetään, että ihmisen aivot sopeutuvat vastaamaan muuttuvaan ympäristöömme. Aivot kehittävät jatkuvasti uusia yhteyksiä ja kasvavat kooltaan silloin, kun haasteet sitä edellyttävät.

Kehitystä ei voi estää ja aivot sopeutuvat.

1 kommentti:

  1. Tuo tietotulvan määrä ja aivojen kuormittuminen varmasti tarkoittaa myös sitä, että nykyihmisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ulkoiseen hiljaisuuteen ja myös sisäiseen hiljaisuuteen. Hiljaisuudesta saa voimaa, mutta sitä on myös opeteltava. Menikö aiheen sivusta?

    VastaaPoista