torstai 22. lokakuuta 2009

Miksi tavoiteajattelu ei aina toimi?

Ajattelemme usein, että voimme asettaa epämääräisiä tavoitteita ja saada itsemme käyttäytymään uudella tavalla. Tavoitteiden asettaminen ei ole aina oikea lähtökohta. Parhaana esimerkkinä ovat toiveikkaat uudenvuoden lupaukset.

Se, saavutatko tavoitteesi, johtuu usein minäkuvastasi. Jokainen meistä kantaa mukanaan mentaalista kuvaa itsestään: "Tälläinen olen". Tuon minäkuvan muodostumiseen ovat vaikuttaneet uskomuksemme, kokemuksemme ja toisten ihmisten näkemykset ja reaktiot.

Tuo "minä" on jotain, minkä todenmukaisuutta olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti, koska ajatuksemme, tunteemme ja käyttäytymisemme ovat suoraa tulosta siitä, miten näemme itsemme. Oli tavoitteesi sitten kilpailun voittaminen tai viisaammaksi kasvaminen, tulet tiedostamattasi hylkimään tuon tavoitteen saavuttamista, jos se ei ole minäkuvasi mukainen.

Jos ajattelet, että olet häviäjä ja epäonnistuja, käyttäydyt myös tuon mallin mukaisesti. Kun muutat käsityksen, joka sinulla on itsestäsi, saavutat niitä asioita, jotka vastaavat uutta minäkuvaasi.

Kyse on siis itsetuntemuksen kasvattamisesta ja itsetunnon kehittämisestä. Emme voi muuttaa sitä, mitä emme edes tiedosta.

3 kommenttia:

 1. Kiitos näistä ajatuksista, painavaa asiaa. Nyt loksahti itselläni jotain kohdalleen. Olen pitkään miettinyt, miksi joskus tavoitteista puhuminen tuntuu ihan tyhjänpäiväiseltä ja miksi mikään ei puhumisen myötä muutu.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli todella hyvä kirjoitus, Minna. Muutos ei ole koskaan mahdollista, jos sen ei salli tapahtua. Me mielessämme estämme positiivisen kehityksen, koska uskomme minäkuvamme olevan absoluuttinen totuus. Siten ehkä epäonnistuminen on helpompaa hyväksyä, kun voi sanoa itselleen: "no kyllähän minä aina tiesin, ettei minusta ole siihen. Minä vain en ole menestyjätyyppiä."

  Tuo kauan kehitelty minäkuva varmaan suojaa meiltä monelta asialta, mutta olen viime aikoina alkanut pitää sitä aika tuhoisana. Varsinkin kun minäkuvaan usein liittyy paljon negatiivisia määreitä ("Olen lapsesta asti ollut todella ujo"). Entä jos päättäisi aloittaa tyhjästä ja katsoa itseään uudestaan, eikä vanhojen määreiden kautta? Olisi monella meillä aika paljon ihmeteltävää omissa vahvuuksissamme ja hyvissä ominaisuuksissamme.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirjoituksestasi. Laitan heti eräälle ystävälleni viestin tästä blogistasi.

  VastaaPoista