maanantai 12. lokakuuta 2009

Mielen väsymys uuvuttaa myös kehon

Mitä väsyneempi mieli, sitä rajoittuneempia ovat tulokset myös fyysisen ponnistelun parissa. Tammikuussa 2009 julkaistiin brittiläinen tutkimus, jonka mukaan mielen väsymys saa aikaan todellista uupumista myös kehossa. Tutkimuksessa koehenkilöt joutuivat tekemään erilaisia haasteellisia mentaalisia harjoituksia, minkä jälkeen he siirtyivät fyysisen aktiviteetin pariin. Kontrolliryhmään verrattuna heidän fyysinen suoritustasonsa laski hyvin nopeasti.

Asia on kaksipiippuinen. Mentaalisilla harjoituksilla voidaan virittää mieli ja aivot keskittyneeseen tilaan, joka luo edellytykset myös hyville fyysisille suorituksille. Tämän olen nähnyt monta kertaa asiakkaideni kanssa tehdyssä työssä. Toisaalta mieltäkään ei saa rasittaa liikaa erilaisilla mielikuva- tai keskittymisharjoituksilla, koska väsyneestä mielestä ei ole kenellekään minkäänlaista hyötyä.

Kohtuullisuus ja itsetuntemus ovat siis valttia myös mielen harjoittamisessa.


http://jap.physiology.org/cgi/content/full/106/3/857?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=marcora&fulltext=exercise&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti