keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Itse valittu stressi vähemmän tuskallinen

Amerikkalainen psykiatri Jerome Frank on todennut, että stressi johtuu pääasiassa ihmisen tavasta tulkita tapahtumia. Oma kokemus ratkaisee stressin määrän ja laadun, ei se, onko asia jonkun toisen mielestä stressaava. Jos olemme itse valinneet stressin ja esimerkiksi stressaavan työn, aiheuttaa tuo stressi erilaisen reaktion kuin sellainen stressi, jota haluaisimme välttää, mutta emme pysty.

Myös asenne ratkaisee paljon. Voimme asennoitua olosuhteisiin itsesäälillä tai kiukulla, mutta asennetta voi aina muuttaa. Jos muistamme, että yhtä vaihetta seuraa elämässä aina uusi vaihe, kykenemme kohtaamaan vaikeatkin vaiheet sopuisammin.

Sairauden puhkeaminen ja kulku on aina suoraan yhteydessä kykyymme ja haluumme selvitä stressistä. Onneksi itsetuntemuksen kasvattaminen ja itsensä rakastaminen ovat aina oivia stressin kesyttäjiä, ja molempia taitoja voi oppia.

2 kommenttia:

 1. Voi miten lohdullisia ja voimaa-antavia lauseita omaan tilanteeseeni juuri nyt. Palasin 3v hoitovapaan jälkeen töihin huomatakseni että äitiysloman sijaiseni on vienyt paikkani työnantajani tukiessa. Minut pakotetaan työhön josta en pidä ja joka ei ole koulutustani vastaavaa. Samaan aikaan läheiseni taistelee nopeasti edennyttä syöpää vastaan enkä ole hänelle raaskinut huoliani purkaa. Lisäksi muutama muu asia vetää mieltä alas.

  Toisaalta kuitenkin tiedän että tämä on vaihe elämässä ja jos pääsen näiden asioiden yläpuolelle niin kestän nämä. Mutta vaikeaa on. Mieheni sanoikin hiljattain että olen muuttunut ihan toiseksi ihmiseksi

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Kiitos koskettavasta viestistäsi.
  Olen usein ajatellut, että helppo elämä ei välttämättä ole hyvä elämä, koska helppo elämä ei ihmistä juuri kasvata. Vaikeuksien keskellä on hyvä testata, mistä meidät oikein on tehty ja millainen on henkinen kanttimme. Se ei toki tarkoita, etteikö saisi olla myös väsynyt ja surullinen.

  Tosiasia lienee, että et voi vielä tässä vaiheessa tietää, mitä hyötyä nykyisestä työnkuvastasi on jatkon kannalta. Ehkä opit juuri niitä taitoja (malttia, sinnikkyyttä tms.), joita tarvitset tulevaisuudessa enemmän. Voit itse vaikuttaa paljon tulevaisuutesi suuntaan. Ehkä sinua odottaa jotain sellaista, mitä et ole vielä osannut kuvitellakaan.

  Otan osaa läheisesi kamppailuun. Aiheeseen liittyen, eräät viisaat ovat sanoneet (myös syövästä selvinneet), että ihminen voi viime kädessä valita suhtautumistapansa, tilanteessa kuin tilanteessa. Joku sairastuu syöpään, toinen ehkä katkeruuteen. Kaikista kokemuksista voi kuitenkin oppia jotain tärkeää elämästä ja ennen kaikkea voi oppia tarkemmin katsomaan niitä asioita, joista voi edelleenkin ja joka päivä olla kiitollinen. Se kasvaa, mihin kiinnitämme huomiomme.

  Tsemppiä! Olen hengessä mukana.

  VastaaPoista