torstai 13. elokuuta 2009

Vanhat aivot oppivat uusia temppuja


"Ei vanha koira opi" on tyhjä sanonta. Vanha koira oppii ja vanha ihminen myös. Vanhemmat ihmiset oppivat uusia asioita hitaasti mutta varmasti, vaikka he eivät saavuta uusissa asioissa enää sellaisia tiedollisia huippuja kuin jos he olisivat aloittaneet tuon uuden asian opettelemisen nuorena.
Mielen kirkkaan terän säilyttäminen edellyttää myöhemmällä iällä pääkopan harjoittamista vaikka ristikoita tekemällä. Kognitiiviset harjoitukset eivät kuitenkaan riitä, lisäksi tarvitaan vireää sosiaalista toimintaa, myönteistä asennetta ja säännöllistä liikuntaa.
Tutkimusten mukaan liikunta on tärkeämpää aivojen hyvinvoinnille kuin ennen uskottiin. Pitkäkestoinen, rauhallinen liikkuminen ja lihasvoiman rasittaminen pitävät kehon lisäksi myös aivojen reititykset kunnossa. Vanhemman ihmisen kävelyssä ei ole tärkeää sen vauhti, vaan sen kesto.
Kumarrus kaikille vanhuksille, jotka keppinsä tai rollaattorinsa ja alituisten vaivojensa kanssa jaksavat kulkea eteenpäin. Heitä näkee myös lenkkipoluilla ainakin täällä Tampereella.


Asiasta lisää: Scientific American Mind -lehti, July/August 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti