perjantai 14. elokuuta 2009

Suomessa masennuslääkitystä Amerikan malliin

Masennuslääkkeiden käyttö kaksinkertaistui Yhdysvalloissa 1996-2005. Kasvu on jatkunut, ja nykyään joka kymmenes amerikkalainen syö masennuslääkkeitä ei vain masennukseen, vaan muihinkin vaivoihin. Psykoterapiaa heistä saa entistä harvempi. Usein masennuslääkityksen määrää lääkäri, joka ei ole erikoistunut psykoterapiaan. Onneksi lapsille määrätään Yhdysvalloissa entistä harvemmin masennuslääkkeitä, koska niiden on todettu aiheuttavan lapsissa mm. itsetuhoisuutta.

Suomessa otetaan oppia Amerikan mallista. Päivän uutiset kertovat, että masennuslääkkeiden käyttö on meillä kasvanut rajusti viime vuosina. Nyt masennuslääkkeitä käyttää yli 400 000 suomalaista eli noin 8 % väestöstä.

Huimia lukuja.

Australialainen psykiatrian professori Gavin Andrews totesi jo yli kymmenen vuotta sitten, että kognitiivisen (mieltä harjoittavan) terapian teho on masennuksen hoidossa vähintään yhtä hyvä kuin lääkkeiden. Lääkitys poistaa oireen ja muuttaa tilapäisesti aivojen kemiaa, mutta lääkityksen lopettamisen jälkeen ihminen palaa helposti takaisin masentaviin ajatus- ja reaktiomalleihinsa. Sen sijaan terapia ja muut psykologiset työkalut muokkaavat aivojen reititystä eli auttavat rakentamaan uusia polkuja ja näkymiä elämään.

Kuinka moni masennuslääkkeitä määräävä lääkäri kertoo potilaalle, miten myös liikunta ja oikeanlainen ravinto (ajattelutavasta puhumattakaan) ehkäisevät masennusta?

Masentuneelle hyviä oppaita ovat
Edmund J. Bourne: Vapaaksi ahdistuksesta
Martin E.P. Seligman: Optimistin käsikirja
Koffert Tarja: Depressiokoulu


1 kommentti:

  1. Nykyään on äärettömän vaikea saada keskusteluapua aikaisessa vaiheessa. :( ja jos on masentunut omat voimat eivät eivät edes riitä taistelemaan omien oikeuksien puolesta.

    VastaaPoista