tiistai 25. elokuuta 2009

Keihäänheittoa ja sahanpurua

Kun ajattelen Suomen keihäsmiesten viimeisiä MM-tuloksia, minulle tulee epämukava olo. Niin epämukava, että on mennyt pari päivää tuumatessa enkä vieläkään ole toipunut.

Ystäväni, entinen kilpaurheilija, lähetti minulle myöhään sunnuntaina Facebook-viestin:
what the f.....??? Pitkämäki did no (sic) expect anything, Wirkkala did not light up for the World Champion final and Järvenpää said that it felt like he had never thrown a javelin. Someone teach them one sentence and quick: "I AM GOING TO KICK YOUR A......SS". What the hell is in between their ears??? Saw dust??? Minna, they need MENTAL COACHING!!!
Niin kauan kuin Suomen urheilumaailmassa ei ymmärretä henkisen valmennuksen merkitystä on aivan turha sanailla kenen pitäisi erota. Systeemissä on vikaa ja vikaa on ihmisissä, jotka tietävät sen, mutta eivät uskalla asiasta ääneen puhua.

Henkinen valmennus ei ole mysteeristä poppamiesten puuhaa. Se on mielen hallintaa ja itsetuntemusta kohentavaa valmennusta ja ilman sitä on aivan turha lähteä yhteenkään arvokisaan. Tai jos arvokisoissa ei menestytä, kannattaa olla ihan vain hipihiljaa, jos ei ole kiinnostusta hakea aitoja ratkaisuja jossittelun sijasta.

Tämä siis sekä valmentajille että kaikille urheilumaailman vaikuttajille.

Tässä vielä taannoinen Hesarin juttuni. Homma on edelleen retuperällä:
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Henkinen+valmennus+retuper%C3%A4ll%C3%A4/1135245326972

6 kommenttia:

 1. Joo, ei tässä enää jossittelut auta. Hyvä että puhut asioista suoraan.

  VastaaPoista
 2. Eikö tässä tulisi tälle maalle jo säästöä, jos alettaisiin tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan eikä vain heitettäisi keihästä ilman mitään tolkkua??! Jos ei pää pysy menossa mukana, täytyy sitä päätä hoitaa tavalla tai toisella. Sen sanoo jo järkikin. Sama juttu viime olympialaisissa liian monen suomalaisen urheilijan kohdalla.. Haloo..!

  VastaaPoista
 3. Kerrassaan uskomatonta, ettei edes huippu-urheilutasolla ole herätty henkisen valmennuksen tärkeyteen vai onko Suomi niin takapajula? Eikö valmennuksenkin tulisi ottaa ihminen kokonaisvaltaisesti huomioon? Mitä mieltä ootte?

  VastaaPoista
 4. Olen ymmärtänyt, että jossain määrin yksilölajeissa käytetään henkistä valmennusta, mutta en usko että kovin säännöllisesti. Enkä osaa sanoa, millaista se on tai minkä tasoista. Tietysti nämä urheilijoiden antamat kommentit televisiossa ja muualla antavat sen kuvan, että ihan oikeiden asioiden pariin ei henkisessä valmennuksessa ole päästy ainakaan heidän kohdallaan.

  VastaaPoista
 5. Millaista henkistä valmennusta sinä urhelijana olet saanut? Olisi hyvä kuulla kokemuksia ja millaisia toivomuksia henkisen valmennuksen suhteen? :)

  VastaaPoista
 6. Kenelle tuo edellinen kommentti on suunnattu? Itse en ole urheilija, mutta kuntoilu maistuu arkitasolla.

  :-)

  VastaaPoista