maanantai 20. heinäkuuta 2009

Vain sinä olet vastuussa


"Vain sinä olet vastuussa elämäsi suunnasta."

Olen miettinyt tuota väittämää paljon sekä omalta kannaltani että toisten elämän kannalta. Ajatus siitä, että olemme sataprosenttisesti vastuussa elämämme suunnasta, ei ole helppo.

Syytämme mielellämme
puolisoamme
lapsuuttamme

yleistä taloudellista tilannetta
säätä
koulutuksen puutetta
lapsuudemme olosuhteita
menneitä pettymyksiämme
vartaloamme
tukiverkoston puuttumista
lapsiamme
vanhempiamme
ikäämme
luonnettamme (ei vanha koira opi...) ja
elämän ankaruutta (Murphyn lait jne)
siitä, että emme mitenkään voi ottaa täyttä vastuuta suunnasta, johon elämämme kulkee.

Et voi hallita kaikkea, mitä sinulle tapahtuu ja mitä ympärilläsi tapahtuu, mutta voit oppia hallitsemaan omia valintojasi ja reaktioitasi. Kun jotain tapahtuu, voin reagoida myönteisesti tai kielteisesti tai olla reagoimatta, mutta se mitä minussa silloin tapahtuu, määrää kokemuksieni suunnan.

Olin äskettäin muutaman päivän isossa porukassa, jossa yövyimme yhdessä pienessä tilassa. Minun oli vaikea saada nukuttua kunnon yöunia, ja kotiin tultuani totesin, että vika ei ollut porukassa, vaan valinnoissani: jos en saa nukuttua äänien keskellä saattaa olla parempi jäädä kotiin ensi kerralla tai yöpyä teltassa rauhallisen pellon vieressä. Ei ne muut - vain minä ja minun valintani ratkaisevat, millaisia tuloksia saan aikaan elämässäni.

Mestarirunoilija e.e.cummings on ihastuttavasti kuvannut tarinassa here is little Effie's head miten Effie (iffy eli jossittelija) on kuollut ja makaa ruumisarkussa. Hänestä on jäljellä vain piparkakun murusia, joilla on Effien elämää kuvaavia nimiä: Voisi, Saattaisi, Pitäisi, Pakko, Jos jne. Runoilija toteaa lopuksi, että Effien aivotkin olivat vain piparkakkutaikinaa.

Kun päästät irti uhrin roolista, syyttelystä ja syyttämisestä, jahkailemisesta, tekosyistä ja vastuun pakoilemisesta, voit saada aikaan tuloksia, jotka ylittävät suurimmatkin haaveesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti