keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Jorma Ollila: Suomessa nujertamisen kulttuuria

Tuoreessa lehtijutussa Jorma Ollila sanoo, että Suomessa vallitsee tietynlainen nujertamisen kulttuuri, jossa menestyvä pyritään jossain välissä teilaamaan.
Lue tästä Ollilan kommentit.

Olen jossain määrin samaa mieltä. Toisaalta Suomessa usein sotketaan voittaminen ja menestyminen - ihminen kun voi menestyä myös voittamatta.

Viime keväänä eräs toimittaja kehui minua rohkeaksi, koska olin hänen mielestään Hesarin Vieraskynä-tekstissäni arvostellut julkisesti jääkiekkovalmentaja Juhani Tammista. Olin hieman hämmästynyt ja sanoin, että tarkoitus ei ollut kommentoida Tammista millään tavalla, vaan puhua urheilumaailman ilmiöistä yleisellä tasolla. "Kaikkihan tiesivät, ketä tarkoitit", toimittaja kuittasi takaisin.

No joo. Asian voi ajatella niinkin. On yksi asia puhua asioista ja kyseenalaistaa niitä, ja on aivan toinen asia yrittää nujertaa joku julkisesti. Ehkä Hesarin tekstini herätti supinoita juuri sen vuoksi, että nostin esille ilmiöitä, joista urheilumaailmassa keväällä laajalti puhuttiin, mutta joista harva uskalsi mitään sanoa.

Sain keväällä soiton myös eräältä radiokanavalta. Toimittaja toivoi minun ottavan kantaa Juhani Tammisen tapaan toimia ja valmentaa. Oli jotenkin helpottavaa sanoa, että voin puhua asioista yleisesti, mutta ketään en ala sormella osoittaa.

Aina jossain joku loukkaantuu tai hermostuu, mutta loukkaantumista ei voi välttää teki niin tai näin. Tekevälle sattuu, ja jokainen itse tietää onko omatunto puhdas vai ei.

Vieraskynä-kirjoituksen voi lukea Omveran aloitussivulta (pdf).

1 kommentti:

  1. Voi kunpa Suomessa ihmiset oppisivat kannustamaan ja rohkaisemaan toisiaan, niin tämä maa olisi myös taloudellisemmin vauraampi. Puhumattakaan elämäniloisemmista ihmisistä.

    Todella merkittävä keskustelunavaus Jorma Ollilalta.

    VastaaPoista