maanantai 1. kesäkuuta 2009

Toukokuun kyselyn tulokset

Toukokuun kuukauden kysymykseen vastasi jälleen 44 blogivierailijaa.
Laatiessani tätä kuukauden kysymystä mietin, että todennäköisesti 95% vastaa itse ohjaavansa elämäänsä - ainakin muodon vuoksi.
Toisin kävi.
44 vastausta jakautuivat näin:

KUKA/MIKÄ OHJAA ELÄMÄÄSI?Vain 12 eli 27% vastanneista ilmoitti ohjaavansa omaa elämäänsä! Valta oman elämän suunnasta on tämän mukaan luovutettu ennen kaikkea kumppanille, menneisyyden asioille, rahalle, sairauksille, omille lapsille tai jollekin muulle taholle.
Mitä sitten, jos kumppani katoaa maisemista, menneisyyden tapahtumat ovat edelleenkin mitä ovat, rahatilanne ei muutu ja sairaudetkin kalvavat nilkkaa tai päätä? Onko oma elämä ja hyvinvointi aina vaan jonkun tai jonkin muun käsissä?
Kokemukseni mukaan oman elämän ohjaaminen haluttuun suuntaan on äärimmäisen mielenkiintoista seikkailua, jossa haasteet kasvattavat ja onnistumiset ilahduttavat. Suurin pelkoni on ollut, että haudan partaalla kykenisin vielä katsomaan elämääni taaksepäin ja toteaisin:
- Kunpa olisin tehnyt asiat aivan toisin. Miksi en uskaltanut?
Helen Kelleriä lainatakseni, elämä on joko uskalias seikkailu tai ei mitään.

Lämmin kiitos kaikille vastanneille!

P.S. Oman elämän ohjaamista voi alkuun kokeilla vaikka puoli päivää tai päivä kerrallaan. Miltä tuntuu tehdä omia valintoja, rehellisesti sisintä kuunnellen ja sen mukaan toimien?

1 kommentti:

  1. Joskus onnistun ihan hyvin ohjaamaan omaa elämääni, sitten taas ikään kuin unohdan, että voin vaikuttaa asioihin ja tehdä itse päätöksiä. Mieliala on niin kumma juttu, joskus vain on huono olo eikä silloin jaksaisi millään välittää ja yrittää ja tehdä jotain eri tavalla kuin viimeiset kaksikymmentä vuotta...
    Onko kenelläkään muulla tällaisia kokemuksia... että ei vain viitsi, mieluummin heittäytyy vähän surkeaksi tai odottaa jonkun tekevän niitä päätöksiä kun ei itse jaksa välittää??

    Tämän blogin säännöllinen lukeminen kyllä auttaa skarppaamaan. SIlti olisi tosi kvia, jos joku vastaisi.

    VastaaPoista