perjantai 5. kesäkuuta 2009

Oletko pääkoppasi panttivanki?

Ennen ajateltiin, että aivot ja niiden rakenne muokkautuvat jo varhaislapsuudessa jättäen vain vähän tilaa myöhemmille muutoksen mahdollisuuksille.
Nykyään tiedetään paljon enemmän. Tiedetään, että mentaalisen harjoittelun avulla aivoja voidaan muokata tietoisesti: esimerkiksi aggressiivinen ihminen voi harjoittelun avulla oppia tuntemaan enemmän myötätuntoa tai löytää itsestään uusia itsehillinnän taitoja. Aivoissa on noin 100 miljardia hermosolua, joiden välillä on noin 100 triljoonaa synapsia eli liitosta, joiden kautta tieto kulkee. Oppiminen luo jatkuvasti uusia synapseja hermosolujen välille. Se, mihin keskitymme, aktivoi samaan toimintaan liittyviä alueita.
Mitä enemmän opit irrottautumaan mielestäsi, sitä harvemmin huomaat jääneesi ajatustesi panttivangiksi. Kun opit kyseenalaistamaan ajatuksiasi ja päästämään niistä irti, myös aivosi kehittyvät suuntaan, joka sinulle on hyväksi. Suuri osa ajatuksistasi ei pidä paikkaansa - sano siis "Kiitos ei" katastrofiajattelulle (Kohta tapahtuu jotain kamalaa) ja kaikenlaisille tekosyille (Olen liian vanha), joita mielesi sinulle syöttää. (Aivosi tuottavat sinulle juuri sellaista materiaalia, jota olet opettanut ne tuottamaan.)
Mitä tahansa asiaa toistatkin tai opettelet, siihen suuntaan aivosi laajentuvat ja sopeutuvat. Näin aivosi heijastavat jatkuvasti tekemiäsi valintoja.
Koska aivosi ovat persoonallisuutesi, tietotaitosi, muistojesi ja uskomustesi ruumiillistuma, pienetkin muutokset aivoissasi ohjaavat elämääsi yllättävän erilaisille poluille. Kun valintasi ja huomiosi suunta muuttuu, aivojesi kytkennät muuttuvat. Silloin on helpompi kokea asioita uudella, mielekkäämmällä tavalla.
Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.

1 kommentti:

  1. Kiehtovaa asiaa. Vaatii todellista halua tuo muutos, satunnaisilla yrityksillä ei ole kai vaikutusta. Mutta monellehan tulee jossain vaiheessa eteen se kohta, jolloin on valmis tekemään OIKEASTI jotain saadakseen aikaan muutoksia, joita kaipaa.

    VastaaPoista