sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Voittamisen kulttuurista menestymisen kulttuuriin

Helsingin Sanomien Yläkulmassa urheilutoimittaja Heikki Miettinen tuumailee tänään näin:
"Mitä voittamisen kulttuuri on tai miten voittamista harjoitellaan?....
Vain siitä olen varma, ettei pelkästään sattumalta hävitä kahdeksaa arvoturnauksen loppuottelua. Ei sellainen epäonni kohtaa sen paremmin Niemistä kuin Leijoniakaan.
Huonolla tuurillakin on rajansa."
En usko tuuriin enkä sattumaan. Piste. Yleensä takana on paljon oikeanlaisia valintoja ja tiukkaa asennetta, jos osutaan vaikkapa "oikeaan paikkaan oikeaan aikaan".
Mitä enemmän puhutaan voittamisen kulttuurista, sitä enemmän ihmiset tuntuvat menevän kipsiin. Olisi tärkeää kysyä, mitä pitää voittaa ja minkä vuoksi.
Toivon, että olemme siinä murrosvaiheessa, jolloin voittamisen kulttuurin sijasta alamme puhua menestymisen kulttuurista.
Mitä on menestyä? Millaiselta menestyminen tuntuu? Miten menestystä saavutetaan?
Olen varma, että Leijonien jo päättynyttä taivalta MM-kisoissa voi tarkastella myös menestymisen näkökulmasta: jotain tärkeää jäi tällä kertaa saavuttamatta, mutta jotain myös saavutettiin. Ehkä "se jokin", mitä saavutettiin, on se ratkaiseva tuleva menestystekijä.

1 kommentti:

  1. Joo, voittaminen luo paineita, ehkä liikaakin. Mutta kaikki voivat menestyä, jokainen omalla tavallaan ja tahollaan.
    Tätä ei vain olla oikein ymmärretty.
    Aika paljon pitää tapahtua ennen kuin arvokisoissa Leijonat tuovat kultaa. Siis vain mun mielipiteeni.
    Ehkä ihmisen on vaikea ymmärtää, että sisäiset voimavarat voi oikeasti saada paremmin pintaan, jos hän ei ole ite sitä asiaa mitenkään kokenut. Kysehän on prosesssista.

    VastaaPoista