keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Urheilu ja vahva psyyke

Olen seurannut mielenkiinnolla jääkiekon MM-kisaan liittyviä haastatteluja, sekä pelaaja- että valmentajapuolelta. Nyt on puhuttu aika paljon asenteen, tahdonvoiman ja pääkopan osuudesta silloin, kun pyritään saavuttamaan tiettyjä tavoitteita.
On varmasti lajivalmentajia, jotka kykenevät innostamaan ja psyykkaamaan esimerkiksi jääkiekkojoukkuetta niin, että joukkue jopa yllättää asenteellaan ja saa pelistä kaiken mahdollisen irti. Näin taisi käydä myös maanantaina nähdyssä Suomi-Kanada-pelissä.
En kuitenkaan ole löytänyt lukemistani lehtijutuista minkäänlaista osviittaa siitä, että henkisen puolen valmennusta olisi käytetty mitenkään systemaattisesti tai että olisi käytetty minkäänlaisia eksakteja työkaluja.
Tosiasia on, että joukkue ja yksilöt pystyvät psyykkaamaan itsensä silloin tällöin jopa huippusuoritukseen, mutta jos henkinen kantti ei ole aidosti vahva vaan negatiiviset ajatukset tunkevat väliin kovassa paineessa, eivät yksittäiset psyykkauspuheet riitä pitkällä tähtäimellä. Mielestäni urheilijalla kuin urheilijalla pitäisi olla käytössään kaudesta toiseen työkaluja, joilla hän harjaannuttaa mieltään mahdollisimman vahvaksi. Aivojen reititystä kun ei hetkessä muuteta - ainakaan pysyvällä tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti