perjantai 29. toukokuuta 2009

Psykologiset kikat vähentävät stressiä

Jälleen on tutkittu asiaa, jonka aivotutkimus on jo todistanut: näkökulman vaihtaminen ja myönteiseen keskittyminen auttaa jäsentämään asioita uudella tavalla ja vähentää siksi stressiä.
Tanskalaistutkimuksen mukaan stressinhallintakoulutuksesta on selkeää hyötyä, jos ihmisen omat psykologiset selviytymiskeinot ovat jääneet vähäisiksi.
Työssäni pyrin aika paljon sivuuttamaan ihmisten kertomuksia siitä, mikä heidän elämässään on pielessä. Olen huomannut, että ongelmakohtien vatvomisesta tai niiden korostamisesta ei ole mitään hyötyä. Näennäisiä ongelmakohtia kiinnostuneempi olen kuuntelemaan
- sanoja, joita ihmiset säännöllisesti käyttävät ja
- tapaa, jolla ihmiset tilannettaan tai itseään kuvailevat.
Sanat kun paljastavat ajattelutapamme ja ajattelutapamme kertoo, mihin suuntaan aivojamme harjoitamme.
Tehtäväni on ennen kaikkea avata uusia näkökulmia ajatuksiin, tunteisiin, sanoihin ja mahdollisuuksiin. Aivot ja solumme ihan varmasti reagoivat kielteisesti, jos jatkuvasti mietimme epäkohtia itsessämme tai toisissa.
Joskus vyyhti lähtee purkautumaan ihan toisesta suunnasta kuin asiakas olisi odottanut: pakonomaisen tuloksenteon sijasta voimme lähteä miettimään tunteita, joita menestymisen kokeminen edellyttäisi. Kun tulppa löytyy, asiat voivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti