lauantai 23. toukokuuta 2009

Mikael Lindfelt: Kuka pelkää menestyä?

Urheiluetiikan tutkija Mikael Lindfelt tuntee suomalaisen ja ruotsalaisen menestymisen kulttuurin eroavaisuudet. Eroja todella löytyy, eikä välttämättä Suomen eduksi.
Lindfelt kertoo juttutuokiomme aikana monta esimerkkiä urheilumaailmasta. Hän kuvaa, miten Suomessa urheilumenestys on keskittynyt yksilölajeihin kuten juoksuun, uintiin ja hiihtoon. Ruotsilla on Suomea pitempi ja laajempi menestyskulttuuri sekä yksilö- että joukkuelajeissa, ja menestymisen traditio synnyttää aina uutta menestystä ja lisää uskaltamista.
Lindfeltin mielestä suomalaisessa ja ruotsalaisessa ajattelumaailmassa on selvä ero: Ruotsissa ollaan positiivisemmin yhteisöllisiä kuin Suomessa.
- Suomessa kansaa yhdistävät kateus ja raskaat kokemukset kuten sotamuistot. Traagiset kokemukset ovat synnyttäneet suomalaisissa urhoollisuutta, mutta urhoollisuus ei sekään vielä riitä synnyttämään menestymisen taitoa.
Lindfeltin mukaan ruotsalaisessa urheilumaailmassa ajatellaan, että yksin ei onnistuta. Menestyminen pohjautuu yhdessä toimimiseen, ja erilaisuutta osataan suvaita sekä arjessa että urheilussa.
- Suomessa urheilun pienet piirit pidetään pieninä, eikä osaamista jaeta vaan sitä pantataan, ja sitten eristytään ja eristetään, Lindfelt huokaa. - Suomessa on edelleen vallalla virheiden pelkäämisen traditio. Koulussa opitaan jo alaluokilla välttämään virheitä ja sitä kautta riskien ottamista. Ruotsissa osataan jo eri tavalla keskustella ja perustella omia näkemyksiä ilman auktoriteetin pelkoa.


Mikael Lindfelt on kirjan Aikalisä - Urheilun elämä ja totuus toinen kirjoittaja. Lisää kirjasta tästä.


1 kommentti:

  1. Tuo suomalaisten kateus on totta ja pienissä piireissä pysytteleminen. Uskon silti, että sotamuistoista ollaan pääsemässä jo pois nuoremman sukupolven myötä.
    Hyvä joskus miettiä näitä asioita ja että voisiko itsekin tehdä jotain toisella tavalla.

    VastaaPoista