tiistai 19. toukokuuta 2009

Kun keho puhuu, kuuntele

Palaan vielä itselleni tärkeään henkilöön eli aivotutkija Jill Bolte Tayloriin. Hänen kirjansa My Stroke of Insight on ollut yksi merkittävimpiä teoksia, joita olen viime vuosina lukenut. Huomaan palaavani hänen kokemuksiinsa ja ajatuksiinsa usein päivittäisissä toimissani. Jos luet sujuvasti tai edes jotenkin englantia, kannattaa tuo kirja hankkia vaikka tästä. Kirja on lainattavissa myös Tampereen kaupunginkirjaston kautta.
Mutta asiaan! Kirjassaan Bolte Taylor sanoo suurinpiirtein näin:
Jos tunnen itseni väsyneeksi, kuuntelen kehoani ja annan soluilleni unta. Kun minulla on vetämätön olo, annan soluilleni liikuntaa. ... Kun soluni ovat terveitä ja onnellisia, minä olen terve ja onnellinen.
Mielen hyvinvointi edellyttää ja jopa vaatii, että kunnioitamme kaikkia olojamme ja annamme tunteillemme tilaa. Mutta voit ottaa vastuuta siitä, miten kauan vellot negatiivisissa oloissa: ajatukset voi muuttaa ja tunteet niiden myötä.
Aiheeseen liittyen, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Raisa Cacciatoren kirja Pelastakaa pojat on mainio opas poikien maailmaan. Kirjassaan Cacciatore käsittelee hänkin tunnetaitoja:
Tunteiden voimakkuudesta voi opetella kantamaan vastuuta.
Jos pieni poikakin voi, sinäkin voit. Kuuntele kehoasi, anna sille sen kaipaamaa huomiota, mutta tee tunnemaailmassasi valintoja, jotka lisäävät hyvinvointiasi.

Katso video Jill Bolte Taylorista tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti