keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Jukka Jalonen: Suomalaispelaajien itsetunto on hutera

Suomen Jääkiekkoliiton Erkka Westerlund on kommentoinut, että suomalaisen jääkiekkoilijan haasteet löytyvät nimenomaan henkisestä valmennuksesta. Jukka Jalonen puolestaan kuvaa suomalaispelaajien itsetuntoa "särkyväksi". Jalonen peräänkuuluttaa voittamisen kulttuuria, minä taas puhuisin mieluummin menestymisen kulttuurista. Vai onko kyse vain sanojen vivahde-eroista?
Mentaalivalmennuksen parissa työskennellessäni olen huomannut, että monelle ammattilaisurheilijalle tuloksen tekemisestä tulee ikään kuin hirttosilmukka, johon tuijottaminen saa paineet kasvamaan ja suoritustason romahtamaan. Parempia tuloksia olen saanut haastamalla yksilö- tai joukkueurheilijat miettimään muunlaisia menestymisen mittareita. Joskus menestymistä on lähdetty hakemaan keskittymistekniikoilla, joskus sisäisen dialogin korjaamisella, joskus tekemisen pikkupoikamaisen riemun tunteen kautta. Joka tapauksessa parhaita tuloksia on saatu keskittymällä välietappeihin ja menestymisen kokemuksiin eikä lopputulokseen.
Elämä kun ei ole vain voittamista ja häviämistä, vaan oppimista ja kasvamista omiin täysiin mittoihin - ja mahdollisesti vähän niiden ylikin.

Lue Westerlundin ja Jalosen kommentit tästä:
http://www.mtv3.fi/urheilu/jaakiekko/uutiset.shtml/arkistot/jaakiekko/2009/05/881895

1 kommentti: