sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Forbes-lehti: Menestyjä harvoin lahjakas


Forbes-lehdessä oli pari vuotta sitten mielenkiintoinen juttu What It Takes to Be Great (Oct 19 2006). Päinvastoin kuin on ennen ajateltu, vain harva ihminen on ollut syntyjään lahjakas siinä, missä on menestynyt. Jopa nuorista luonnonlahjakkuuksista vain harva menestyy aikuisena omalla lahjakkuuden sarallaan. Jos he menestyvät, heidän takaansa löytyvät usein vanhemmat, jotka eivät anna periksi vaan työstävät lapsensa huipulle.
Tutkimusten mukaan lahjakkuutta tärkeämpiä menestystekijöitä ovat kova työnteko ja sinnikäs harjoittelu. Ensiluokkaisia osaajia lajissa kuin lajissa syntyy yleensä vähintään kymmenen vuoden harjoittelun tuloksena. Michael Jordan ei kelvannut aikoinaan edes koulunsa koripallojoukkueeseen, mutta hän harjoitteli enemmän kuin kukaan muu ja raivasi siten tiensä suureksi koripallolegendaksi.
Toiston lisäksi menestyjät hakevat jatkuvasti palautetta: Teinkö oikein? Voisinko tehdä jotain vielä paremmin? He eivät kysele palautetta epävarmuuttaan, vaan kehittymisenhalustaan. He eivät vain yritä saada jotain tehdyksi, vaan he haluavat tulla paremmiksi - jatkuvasti, sinnikkäästi ja ilman taukoja.
Hyvä puoli tässä kaikessa on se, että jokainen voi menestyä myös ilman lahjakkuutta. Riittää, kun keskittyy hommaansa ja tekee sen hyvin ja suurella intohimolla, vuodesta toiseen.

1 kommentti:

  1. Taitaa olla totta sekin, että töitä jaksaa tehdä vain sellaisten asioiden aknssa, joista OIKEASTI SYTTYY. Minä en ainakaan jaksaisi tarpoa menestymisen perään niissä töissä, jotka eivät pätkääkään kiinnosta. Intohimoa joko on johonkin suuntaan tai sitten sitä ei ole.

    VastaaPoista