tiistai 3. maaliskuuta 2009

Migreeni- ja suolisto-ongelmaisen psyyke

Näin eilen ystävääni, joka on kokenut sisätautien erikoislääkäri. Keskustelu kääntyi ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hän kertoi havainneensa vuosien varrella, että suolisto-ongelmista kärsivät ihmiset ovat usein sisäänpäinkääntyneitä ja heidän on vaikea pukea sanoiksi olojaan ja tunteitaan. Suolistopotilas reagoi kovaan stressiin hiljaisuudella ja jatkuvilla suolistovaivoilla. Lääkäri Candace Pert ei suotta nimeä suolistoa yhdeksi ihmisen tärkeimmistä tunnekeskuksista.
Tuttu neurologi puolestaan sanoi pari kuukautta sitten, että migreenistä kärsivällä ihmisellä on usein rima korkealla itsensä suhteen. Tyypillinen migreenipotilas pyrkii jatkuvasti saavuttamaan enemmän, täyttämään omat huikeat odotuksensa, ja samalla hän miettii, miten voisi tehdä asiat koko ajan paremmin ja täydellisemmin. Niinpä pää välillä poksahtaa.
Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia ovat sydänvaivoista kärsivät potilaat tai keuhko-ongelmista kärsivät ihmiset lääkärin näkökulmasta. Jonkinlaista listaa eri vaivoista ja niiden yhteyksistä psyykeeseen on laatinut Louise L. Hay, mutta väittäisin, että kartoitus ja ymmärrys ihmisen psyykeen ja kehon yhteydestä on vielä kesken.

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi ikään kuin sattumalta. Olen lukenut tekstejäsi aivan ihmeissäni siitä, että joku ylipäänsä tekee Suomessa tällaista työtä. Moni hyvinvointisaralla työskentelevä joko kulkee liian kliinisissä mietteissä tai sitten ihan huuhaa-pohjalta, mutta sinun ajatuksesi laittavat ajattelemaan ja ravistelevat minua ottamaan vastuuta elämästäni - tämä kaikki on todellakin minun käsissäni.
    En voi vaikuttaa kaikkiin asioihin, joita eteeni tulee mutta voin vaikuttaa siihen mitä mielessäni liikkuu.
    Olen aina ollut kova stressaamaan vatsallani. Mieheni aina sanoo, että voisin purkaa asioitani ennen kuin saan niitä vatsakipuja ja nyt sitten opettelen pitämään itsestäni huolta.

    VastaaPoista