tiistai 17. maaliskuuta 2009

Aito johtajuus

Kukaan ei ole aito johtaja, jos hän ei hallitse itseään.
Johtajia on monenlaisia, ja moni johtajan asemassa oleva ei sovellu päänsä puolesta ja sosiaalisilta taidoiltaan johtajaksi lainkaan. Valtaan sairastuu varsinkin sellainen ihminen, joka hakee itsensä ulkopuolelta vahvistustusta omalle arvolleen tai joka tarvitsee kaartia ympärilleen voidakseen tuntea olevansa olemassa.
Aito johtaja kykenee ennen kaikkea johtamaan itseään ja omaa elämäänsä. Jos aito johtaja huomaa erehtyneensä seuraamaan sellaisia arvoja tai haluja, jotka heikentävät hänen hyvinvointiaan, hän palaa takaisin omaan sisäiseen vahvuuteensa. Hän kuulostelee, punnitsee ja toimii sisältä käsin, ei muiden sanelemana.
Jos aito johtaja erehtyy menettämään malttinsa, hän ottaa siitä nopeasti opikseen eikä toista virheitään. Aito johtaja tietää, että tilanteisiin ei ajelehdita, vaan jokainen tilanne on valintojen tulosta. Aito johtaja ottaa vastuun valinnoistaan ja ohjaa suuntaansa ajattelemalla viisaasti.
Jokainen voi siis kasvaa viisaaksi ja aidoksi oman elämänsä johtajaksi.
Englantilainen kirjailija James Allen kirjoitti noin sata vuotta sitten ihmisen valintojen vaikutuksista näin:
Jos jotain tiettyä ajatusta noudattaa, oli se sitten hyvä tai huono, siitä seuraa väistämättä tuloksia, jotka näkyvät sekä ihmisen luonteenlaadussa että olosuhteissa. Ihminen ei voi suoraan valita olosuhteitaan, mutta hän voi valita ajatuksensa, joten hän epäsuorasti, mutta varmasti, muokkaa näin myös olosuhteitaan.
James Allen: Ajatuksen voima (Basam Books 2008)

1 kommentti:

  1. Yksi parhaita johtajuudesta kirjoitettuja kirjoja on HYVÄSTÄ PARAS. Sen on kirjoittanut Jim Collins, joka tutki yrityksiä, jotka nousivat konkurssin partaalta kukoistukseen. Oli jännä huomata, että ne nöyrimmät, eniten työtä tekevät kaverit olivat niitä parhaita johtajia. Nöyryyttä tarvitaan myös tämän ajan firmoissa. AIka moni johtaja saisi opetella vielä tuota mistä puhut, miten ajatellaan viisaasti siis!!

    VastaaPoista