maanantai 9. helmikuuta 2009

Omistatko miehen vai naisen aivot?


Viimeisen kolmen viikon aikana luennoillani on käynyt enemmän miehiä kuin koskaan aikaisemmin. Ikäeroa arvelisin heillä olevan noin 40 vuotta eli skaala on laaja. He istuvat vakavina ja tekevät muistiinpanoja, välillä kysymyksiä esittäen.
Olen ollut iloinen siitä, että myös miehet ovat löytäneet koulutukseni annin ja palaavat luennolle viikko toisen jälkeen. Uskoisin, että heitä puhuttelee luentoihini liittyvä tieteellinen fakta; puhumme aivotutkimuksista tai lääketieteen uusista tuulista.
Simon Baron-Cohenin mukaan naisilla on E-tyypin aivot, joihin liittyy olennaisesti empaattisuus, lohduttaminen, epäsuorat ilmaisut ja pitkään puhuminen. Miehillä on Baron-Cohenin mukaan S-tyypin systemaattiset aivot, joita kuvaa tieteeseen, tutkimiseen ja järjestelmien rakentamiseen liittyvät vietit. Miesten viestintä on lyhyempää ja töksähtelevämpää, ja he osoittavat suuttumusta suoremmin kuin naiset.
Samaan hengenvetoon Baron-Cohen muistuttaa, että kaikilla miehillä ei ole miehen aivoja eikä kaikilla naisilla ole naisen aivoja. Ja jokaisella meistä on vähän molempia.


Lähde:
Baron-Cohen: Olennainen ero - totuus miehen ja naisen aivoista

3 kommenttia:

  1. Olen aina ollut sitä mieltä että mulla on naisena kyllä miehen aivot. Tekniikka kiinnostaa ja suora viestintä, ei mitään rivien välistä lukemista. :) :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen käynyt luentojasi kuuntelemassa. Ne ovat mielenkiintoisia ja osaat kyllä laittaa tavallisenkin meikäläisen vähän miettimään. Huomenna taas. Yritän ainaskin. Se on moro.

    VastaaPoista
  3. Sen verran haluan heittää mietteeni sekaan, että eläköön erilaisuus. Jokainen on oma yksilönsä kaikkine piirteineen ja juuri se tekee meistä niin hienoja. Miehiä on monenlaisia ja naisia myös. Myönnän toki, että tuon Baron-Cohenin jutuissa on perää.

    VastaaPoista