sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Mielipidekirjoitukseni Hämeen Sanomissa 20.2.09

Oma pää on urheilijan tärkein ase

Seppo Kankare kirjoitti 18.2.2009 Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan henkisen valmennuksen merkityksestä urheilijoille. Entisenä hämeenlinnalaisena luin kirjoituksen suurella mielenkiinnolla.
Kokemukseni mukaan henkiseen valmennukseen liittyy urheilumaailmassa paljon sekä tietämättömyyttä että ennakkoluuloja. Urheilijat kehittävät lihaksiaan, mutta harvoin kukaan auttaa heitä kehittämään päätään. Moni lupaava urheilija ei kestä kilpailutilanteita, vaan kehittää huomattavia stressitiloja tai antaa itsetuntonsa heilahdella minäkeskeisyydestä häpeään. Esimerkkejä löytyy myös huippu-urheilusta. Asiasta huolestuneet valmentajat ovatkin myöntäneet, että heillä ei ole käytössään työkaluja, joilla voisi parantaa urheilijoiden mielenhallintaa, stressinkäsittelyä tai itsetuntemusta.
Suomessa urheilijoiden mentaalivalmennus ottaa onneksi koko ajan eteenpäin pieniä, mutta varmoja askeleita. Meiltä mentaalivalmentajilta vaaditaan määrätietoista, selkeää työtä urheilun hyväksi, junioreita unohtamatta. Onneksi avarakatseisuutta löytyy ainakin omasta asiakaskunnastani ja viesti kiirii: aivojen ja itsetuntemuksen kehittäminen on urheilussa yhtä tärkeää kuin lihasten tai tekniikan kehittäminen. Jos et käytä mieltäsi, se käyttää sinua.

Minna Marsh
mentaalivalmentaja, Tampere

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti