lauantai 7. helmikuuta 2009

Lyhyet avainsanat auttavat keskittymään

Tuoreen Scientific American Mind -lehden (vol 20, no 1) juttu Avoiding the Big Choke on mielenkiintoista luettavaa. Vapaasti suomennettuna jutun otsikko voisi olla vaikkapa Näin selviät paineen alla.
Jutussa kerrotaan tutkimuksesta, jossa testattiin golfaajien keskittymistaitoja. Ensimmäisen ryhmän golfaajat keskittyivät puttaamisen aikana kolmeen sanaan, jotka liittyivät jotenkin fyysiseen tekniikkaan. Tuollaisia sanoja voivat olla vaikka "pää", "paino" tai "käsivarret". Toinen ryhmä keskittyi kolmeen neutraaliin sanaan kuten "punainen", "vihreä" ja "sininen". Kolmas ryhmä keskittyi vain yhteen suoritukseen liittyvään liikettä kuvaavaan sanaan kuten "pehmeä" tai "tasainen".
Painetilanteessa parhaiten selviytyivät golfaajat, jotka käyttivät keskittymisen työkaluna vain yhtä yksinkertaista, lyhyttä sanaa.
Ongelmia tuli niille golfaajille, jotka keskittyivät useampaan asiaan paineen alla. Jos golfaaja ajatteli esimerkiksi, että "Pidä keho linjassa" ja "Lyö tasaisesti ja varmasti", paineensietokyky laski huomattavasti.
Tutkimuksessa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta se tukee täysin uskoani yksinkertaisten avainsanojen käyttämiseen painetilanteessa. Hengityskin tasaantuu, jos opettelet käyttämään vaikkapa sanaa "yksi" silloin, kun haluat rauhoittua. Ja vielä kun lisäät tuohon sanaan hengityksen rytmin "yk-si" (hengität sisään yk- ja ulos -si), olet jo keskittymisessä kiinni.

2 kommenttia:

 1. Kuinka kauan ylipäänsä kestää oppia jotain uutta? Jos haluaisin oppia tuon yksi-tavan avulla keskittyyn, niin kuinka kauan siihen menisi tavallisella ihmisellä, joka on jo tapoihinsa urautunut? Meinaan jos haluan oikeasti oppia kestään painetta paremmin. Oppiiko urheilija paremmin kuin me muut tavalliset tallaajat??!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymästä.
  Se, miten nopeasti oppii uusia temppuja, vaihtelee yksilöittäin. Joidenkin kohdalla puhutaan 21 päivästä tai 90 toistosta ennen kuin saa esimerkiksi vanhat tavat korvattua jollakin uudella. MUTTA motivaatio ratkaisee hyvin paljon. Olen nähnyt monen ihmisen olevan niin valmis johonkin uuteen, johonkin toimivampaan, että he saavat ainakin lyhytaikaisen muutoksen aikaan hyvinkin nopeasti.
  Oppiiko urheilija nopeammin kuin ei-urheilija? Ei välttämättä. Tietenkin jos urheilija pystyy hyödyntämään kurinalaisuuttaan ja tavoitteellisuuttaan, voi hän oppia myös mentaalipuolella uusia asioita nopeasti.
  Aivojahan tässä harjaannutetaan, ja uusia (ajatus)reittejä saadaan vahvistettua vain toiston avulla.

  VastaaPoista