perjantai 23. tammikuuta 2009

Voit saavuttaa vain sen, mihin uskotPari vuotta sitten tein netistä löytämäni englanninkielisen älykkyystestin. Monta sivua erilaisia tehtäviä ja kysymyksiä, joihin vastailin silmät puoliummessa, koska kello oli jo paljon. Ajattelin, että koko homma oli hölmöä ja ajan tuhlausta. Loppua kohden tehtävät vaikeutuivat; en enää ollut varma vastauksista, vaan päättelin vastaukset parhaani mukaan. Ja sitten tuloksiin.
Sain testistä huipputulokset, joiden mukaan lukeudun erittäin älykkäiden ihmisten joukkoon, joita maailmalla ei ole monta prosenttia. Ystäväni sanoi, että huiputin, kun en tiennyt vastauksia viimeisiin kysymyksiin, vaan päättelin vastaukset. Minä sanoin, että kai se päättelytaitokin jotain osoittaa.
Tuo testi oli ehkä hölynpölyä, mutta niin ilahduin tuloksesta, että olen sen jälkeen jossakin tiukassa paikassa vakuuttanut itselleni olevan niin älykäs, että selviän aina älyni ja päättelykykyni perusteella. Ja olen sitten käyttäytynyt aikaisempaa älykkäämmin ja varmemmin, älyyni luottaen.
Amerikkalaisessa tutkimuksessa erään koulun parille opettajalle sanottiin lukukauden alussa, että heidän luokalleen oli sinä vuonna valittu koulun lahjakkaimmat oppilaat.
Tulokset olivat huikeita. Juuri näiden opettajien oppilaat saivat kauden päätteeksi parhaat arvosanat. Vasta silloin opettajille kerrottiin, että heidän oppilaansa olivat olleet lähtöasetelmissa ihan samanlaisia kuin muutkin oppilaat. Hyvät tulokset johtuivat siitä, että opettajat suhtautuivat saamiensa tietojen jälkeen oppilaisiinsa kuin he olisivat oikeasti olleet lahjakkaita ja osaavia. Ja oppilaat reagoivat oppimalla ja näyttämällä parastaan.

Jos uskon olevani älykäs, toimin sen mukaan.
Jos uskon epäonnistuvani, toimin sen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti