keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Lumeleikkaus parantaa? Vai mieli?

Kirurgi nimeltä Bruce Moseley on siitä mielenkiintoinen uranuurtaja, että hän halusi selvittää tarkasti, mikä polvileikkauksessa tehdyistä nivelrikon hoitoon kehitetyistä toimenpiteistä sai potilaat paranemaan.
Tutkimusta varten potilaat jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvalle tehtiin perusteellinen polvileikkaus kaikkine toimenpiteineen. Toinen porukka hoidettiin kevyemmällä leikkauksella. Kolmanteen ryhmään kuuluvat mitään aavistamattomat potilaat saivat vain rauhoittavan esilääkityksen, paikallispuudutuksen ja polveensa leikkaushaavat tikkeineen - polveen ei muuten koskettu. Kaikille potilaille kuitenkin kerrottiin, että heille oli tehty kaikki ne toimenpiteet, joita polven nivelrikko edellyttää. Jokainen potilas sai myös saman jälkihoidon liikuntaohjeineen.
Tulokset järkyttivät jopa Moseleytä. Ensimmäiseen ja toiseen ryhmään kuuluneet potilaat paranivat, mutta myös kolmanteen ryhmään kuuluneet, lumeleikkauksella hoidetut, paranivat aivan yhtä hyvin! Potilaille kerrottiin lumeleikkauksesta vasta kaksi vuotta operaation jälkeen. Yksi lumeleikkauspotilas oli kivuliaan polvensa vuoksi käyttänyt ennen kävelykeppiä, mutta leikkauksen jälkeen hän pystyi pian pelaamaan jo koripalloa. Tulokset paljastettiin 2002 New England Journal of Medicine -julkaisussa, ja ne herättivät heti maailmanlaajuista mielenkiintoa.
Tutkimus puhuttelee minua myös siksi, että noin neljä vuotta sitten minulle sanottiin, että polveni rustovika vaatisi ison Ruotsissa kehitellyn rustonsiirtoleikkauksen. Polveni oli ollut tuskallisen kipeä jo pitkään. Ortopedi sanoi kuitenkin suoraan, että leikkauksesta ei ollut vielä kokemuksia, ja sen onnistuminen olisi hyvin epävarmaa.
Tyypilliseen tapaani päätin ensin kokeilla elimistölle luontaista, rustoa ylläpitävää glukosamiinia lisäravinteena ja keskittyä mielikuvaharjoituksissa parantamaan polveni niin hyvin kuin ikinä osasin. Kun polvea oikein särki, keskityin mielen harjoituksilla poistamaan kivun. Ja niin sitten tapahtui - sain yleensä kivun katoamaan alle minuutissa ja myös pysymään poissa. Lisäksi sitouduin liikkumaan aktiivisesti, koska rustosolut rakastavat liikettä.
Joskus polveani kolottaa kevyesti, mutta 95 % ajasta se on erittäin tyytyväinen. Minä myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti