perjantai 2. tammikuuta 2009

Jill Bolte Taylor ja aivohalvaus

Luin joululomalla mielenkiintoisia kuvauksia ihmisen aivoista. Kirjassaan My Stroke of Insight aivotutkija Jill Bolte Taylor kertoo, miten hän yhtenä aamuna heräsi ja oivalsi saaneensa aivohalvauksen. Aamun tuntien aikana hänen vasen aivopuoliskonsa luhistui, ja hän kadotti puhekykynsä, muistonsa ja menneisyytensä.
Toipuminen kesti kahdeksan vuotta ja vaati mittavan aivoleikkauksen. Erikoiseksi tilanteen teki se, että halvaantumisen ja toipumisprosessin aikana Taylor kykeni itse seuraamaan, miltä tuntui, kun aivojen vasen puolisko, se järkevä ja systemaattinen puoli, ei enää dominoinutkaan hänen elämäänsä. Halvauksen ansiosta vasemman aivopuoliskon tuottama jatkuva sisäinen kritiikki, kyynisyys ja ajatusten tulva vaimenivat. Vastapainona korostuivat oikean aivopuoliskon piirteet: empatia, vaistot, läsnäolo tässä hetkessä, optimismi ja tyytyväisyys.
Kun Taylor alkoi toipui halvauksesta, vasen aivolohko yritti tarjota hänelle jälleen vanhoja persoonallisuudenpiirteitä. Mutta hän ei halunnut enää kokea jatkuvaa kyynisyyttä, vihaa ja toisten tai itsensä kritisointia. Hän otti täyden vastuun ajatuksistaan ja tunteistaan ja alkoi ruokkia sitä, mikä auttoi häntä voimaan hyvin. Kirjassaan hän painottaa, että oman sisäisen dialogin tiedostaminen on yksi mielenterveyden edellytyksiä. Puhummeko itsellemme pötyä vai keskitymmekö tosiasioihin ja hyvään oloon?
Ihminen voi oppia tiedostamaan ja valitsemaan ajatuksiaan. Taylor kertoo vasemman aivopuoliskon pähkinänkokoisesta alueesta, joka syöttää meille kuluttavia ja väsyttäviä hölynpölytarinoita. Oikeasti tuolla tarinatohtorilla tai "johtokunnalla" (Taylorin oma termi) on hallussaan vain tiedonmurusia, joista se kutoo tarinoita, joihin me liiankin herkästi reagoimme. Vain muutama tiedonmurunen, ja pähkinän kokoinen osa meistä täyttää tyhjät kohdat tarinoillaan. Turhia traumoja ja aikaa vievää dramaa.
Esimerkki:
Fakta: Hävisin argentiinalaiselle vastustajalle tärkeän tennispelin viime vuonna.
Aivojen tuottama tarina: En voi voittaa häntä tänäkään vuonna. Urani on ohi.
Sellaista meidän jokaisen mielessä siis tapahtuu. Mitä enemmän pötypuhetta uskomme ja reagoimme siihen tunteella, sitä enemmän pötyä aivomme meille tuottavat. Se vahvistuu, mitä ruokimme.
Taylorin kokemukset ja tarkat kuvaukset aivojen toiminnasta vahvistavat kaikkea sitä, mihin uskon ja mitä haluan viedä eteenpäin. Voimme itse oppia valitsemaan ajatuksiamme, tunteitamme ja reaktioitamme. Voimme oppia ottamaan vastuuta siitä, olemmeko onnellisia vai onnettomia, annammeko periksi vastoinkäymisten kohdalla vai nousemmeko aina takaisin pinnalle, vahvempina ja viisaampina.

Jill Bolte Taylor kertoo sairastumisestaan ja toipumisestaan huikeassa videossa http://www.ted.com/index.php/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti