lauantai 27. joulukuuta 2008

Tero Hassinen, Kouvot: Luovuttajat eivät pärjää

Tampereen Pyrinnöstä Kouvolan Kouvoihin siirtynyt lupaava koripallovalmentaja Tero Hassinen irrottautui kiireistään ja kertoi korisfilosofiastaan.

Joko olet päässyt sisälle Kouvojen kuvioihin?
- Hyvin on lähtenyt käyntiin. Minut otettiin hyvin mukaan seuraan, ja siitä kiitos kuuluu ihmisille, joiden kanssa olen saanut tehdä täällä yhteistyötä. Alussa oli vaikeaa, kun en tuntenut oikein ketään. Mutta tietyt ihmiset ovat tukeneet loistavasti ja antaneet mahdollisuuksia.
Millaisia kavereita valmennat tällä hetkellä?
- Valmennan Kouvojen ja Loviisan b-poikien yhteisjoukkuetta eli KouvotHokki b-poikajoukkuetta. Joukkueessa on yllättävän paljon pituutta, ja nämä pitkät pojat ovat pelaajina vielä raakileita, mikä on valmentajalle ihannetilanne. Joukkue on innokas ja ahkera oppimaan uutta. Neljätoista poikaa on ringissä.
Olet tunnetusti tavoitteellinen valmentaja, joka osaa huomioida pelaajat monelta kantilta. Mitkä ovat suurimmat haasteet valmennuksessa?
- Suurin haaste on saada pelaajat kehittymään yksilöinä, koska juuri sitä valmentajalta odotetaan. Jos harjoittelee mielestään oikein, mutta kehitystä ei synny, jokin menee metsään. Valmentaja vaatii pelaajilta, ja pelaajien tulee vaatia valmentajalta. Toisinaan pitää myös muistaa pelaajien luonteet ja ottaa ne huomioon. Erilaisia luonteita voi myös käyttää hyväksi, kun miettii joukkueessa roolituksia.
Mistä tunnistat lupaavan pelaajan?
- Vaikea kysymys. Mahdollisuuksia on niillä pelaajilla, jotka ovat valmiita tekemään töitä kehittyäkseen. Itsensä likoon pistäminen, "sata lasissa" treenaaminen ja pelaaminen takaavat kehityksen. Myös halu oppia uutta on tärkeää. Lahjoilla on tietenkin vaikutusta, mutta pelkillä lahjoilla ei tulla huipuksi.
Millainen merkitys stressinhallinnalla ja keskittymiskyvyllä on koripallossa?
- Jotta joukkue voi pelata 40 minuuttia hyvällä tasolla, pitää pään toimia. Kyse on siis keskittymisestä. Mikäli pelaaminen on vuoristorataa, asia voi osittain selittyä keskittymisongelmilla. Stressinhallinta on enemmänkin tiukan tilanteen juttuja. Turhautumisista ei ole mitään hyötyä, vaan se vaikuttaa joukkueeseen negatiivisesti ja siihen ei ole varsinkaan tiukoissa peleissä varaa.
Voidaanko korispeli hävitä jo ennen kuin minuuttiakaan on pelattu?
- Ehdottomasti! Mikäli joukkue miettii esimerkiksi edellisen kohtaamisen lopputulosta, on se surmaksi joukkueelle. Joka peliin pitäisi asennoitua aina samalla sykkeellä välittämättä siitä, kuka on vastassa. Joukkue voi rasittua, jos parikin pelaajaa ajattelee, että emme voi voittaa. Se on luovuttamista ennen peliä, ja luovuttajat eivät pärjää millään osa-alueella elämässä. Korispelissäkin vastustajat ovat samanlaisia ihmisiä kuin itse olet. Jotkut voivat olla lajin osalta pidemmälle menneitä, mutta sehän vain tuo loistavan mahdollisuuden kehittyä. Tärkeintä on olla valmis pistämään itsensä likoon ja haastaa itsensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti