torstai 11. joulukuuta 2008

Raimo Summanen ja "valmenteleminen"

Raimo Summasen mielestä on vähintäänkin kyseenalaista, että eri asiantuntijat käyttävät urheilurintamalla valmentaja-nimikettä. Nettiohjelmassaan Summanen Piste hän esittää, että urheilukentiltä löytyy monenlaista tyhjätakkia, joilla ei ole mitään annettavaa. Vanhempien tulisi varoa näitä tyhjätakkeja, koska lajivalmentajalta löytyy kaikki urheilijan tarvitsema tieto.

Valmentajia on monenlaisia. On loistavia valmentajia, jotka tietävät mitä tekevät huippu-urheilun parissa, ja on heitä, jotka rakastavat lajiaan ja haluavat tarjota mahdollisuuksia myös niille vähemmän lahjakkaille. Osa valmentajista kertoo suoraan, mitä ei vielä taida, eikä heillä ole tarvetta peitellä vajavaisuuttaan. (Se kertoo hyvästä itsetunnosta.) Olen kiitollinen siitä rehellisyydestä, jolla monet tapaamani lajivalmentajat ovat kertoneet, että heillä ei ole tarjota minkäänlaisia toimivia stressinhallinnan keinoja valmennettavilleen. Ei ole tietoa, ei ole taitoja. Ei siis ole sattumaa, että saan jatkuvasti soittoja kilpaurheilussa mukana olevien nuorten vanhemmilta. Viesti on aina sama: "Emme ole saaneet mitään apua valmentajalta kilpailutilanteisiin, joissa Tiinan/Timon kantti pettää."

Summasen mukaan urheilijalla tai joukkueella tulisi olla vain yksi valmentaja, joka on suorassa yhteydessä urheilijaan. Muut asiantuntijat toimisivat tämän valmentajan kautta. On kuitenkin perin harvinaista, että yhden asian taitaja voisi olla joka asian taitaja. (Poikkeuksena mainittakoon NBA:n Phil Jackson.) Kuinka moni lajivalmentaja on valmis perehtymään esimerkiksi stressinhallintaan ja keskittymistekniikoihin niin, että he kykenevät kaiken tietotaidon urheilijoille välittämään myös omalla esimerkillään? Mentaalipuolen valmentajalla voi olla urheilijalle vähintään yhtä paljon annettavaa kuin malttinsa menettäneellä lajivalmentajalla.

Tuosta nimikkeestä vielä. Kuka jaksaa vääntää, olemmeko me eri alojen asiantuntijat kouluttajia vai valmentajia? Voisin tietysti Summasen vinkistä alkaa ajatella, että en saisi käyttää itsestäni valmentaja-nimikettä, mutta onneksi stressinhallinnan asiantuntijana tiedän jo, että jokainen ajatus ei ole totta.

Summasen näkemyksistä voi lukea lisää osoitteessa
http://yle.fi/urheilu/lajit/muut/2008/12/summanen_jari_sarasvuo_ei_ole_valmentaja_129719.html

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia katsantokantoja puolin ja toisin. Olen kyllä vahvasti sitä mieltä että perinteinen "hakkaa päälle" valmennus ei enää tänä päivänä palvele ketään,pelaajat ovat yksilöitä ja jokaisella on omat tarpeensa niin fyysisellä kuin mentaalisellakin tasolla. Kilpailu on kovaa ja vaatii työkaluja stressinhallintaan. Sanoisin että tyhmä se joka ei edes kokeile.

    VastaaPoista