torstai 18. joulukuuta 2008

Mistä on tehty hyvä itsetunto?Jos ihminen ei pidä itsestään, hänellä on näkymätön vamma. Tuo vamma saattaa ilmetä masennuksena, ahdistuksena, ongelmiin takertumisena, aggressiivisena viestintänä ja lukuisina muina häiriöinä.
Moni kavahtaa, jos häntä kehottaa rakastamaan itseään enemmän ja paremmin. Joku saattaa kysyä: "Eikö se riitä, jos edes pitää itsestään joskus?" Joillekin se riittää, mutta jotain jää silti puuttumaan. Jos rakkaudentunteen tavoittaa, sen varmasti tunnistaa. Jos et tiedä mistä puhun, paras on vielä edessä päin.
Hyvän itsetunnon omaava ihminen tuntee heikkoutensa ja vahvuutensa. Hän näkee itsensä mahdollisimman tarkasti ja rehellisesti, harhakuvitelmia rakentamatta. Jos haluat kehittää itsetuntoasi,
  • listaa paperille 10 vahvuuttasi ja 8 heikkouttasi (vahvuuksia on kylläkin aina paljon enemmän kuin heikkouksia)

  • mieti mitkä heikkoutesi haluat hyväksyä sellaisenaan ja mitä heikkouksia haluat vielä työstää

  • mieti kuinka hyvin kykenet arvostamaan itseäsi kaikissa olosuhteissa (silloinkin kun tulee moitteita, menee työpaikka alta tai kirkkain mitali jää vain haaveeksi)

  • ja lopuksi mieti, kuinka riippuvainen hyvä olosi on toisten ihmisten mielipiteistä.
Kun tämän työn teet, olet jo hyvässa vauhdissa.
Huom. Kirjaa tehtävien vastaukset aina paperille, muuten päässäsi laukkaavat ajatukset syövät harjoituksen tehon ja hyöty jää pieneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti