maanantai 24. marraskuuta 2008

Tieteellinen mielikuvaharjoittelu, osa 2

On selvää, että kaikki eivät ole yhtä hyviä kuvittelemaan asioita tai eläytymään mielikuviin. Anne Isaacin tutkimus (1992) osoitti, että hyvän mielikuvituksen omaavat urheilijat pystyvät mielikuvaharjoittelulla parantamaan suoritustaan selkeästi enemmän kuin ne, joille kuvitteleminen on vaikeampaa.
Sama tutkimus todisti myös, että kaikki mielikuvaharjoitteluun panostavat, taidoista riippumatta, pääsevät parempiin tuloksiin kuin ne, jotka ei mielikuvaharjoittele lainkaan. Mikä tahansa lepsu kuvittelu 'sinne päin' ei kuitenkaan auta, vaan mielikuvaharjoittelu on tehtävä oikein.
Useat amerikkalaiset yliopistotutkimukset ovat osoittaneet, että mielikuvaharjoittelu parantaa urheilijan suoritustasoa ja helpottaa asioiden oppimista. Urheilusuorituksen lisäksi mielikuvaharjoittelu parantaa motivaatiota. K.A. Martinin tutkimukset (1995) todistivat, että mielikuvaharjoitteluun panostavat aloittelijagolfaajat harjoittelivat enemmän ja asettivat tavoitteensa paljon korkeammalle kuin verrokkiryhmä, joka ei tiennyt mielikuvaharjoittelusta mitään.

4 kommenttia:

 1. Mitä mileikuvaharjoitteluun liittyvää kirjaa voisit suositella?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymyksestä.
  En tiedä yhtään kirjaa, joka keskittyisi mielikuvaharjoitteluun niin, että taustalla olisi todellista faktaa mielikuvaharjoittelusta. Olen perehtynyt siihen, mitä kutsun tieteelliseksi mielikuvaharjoitteluksi, useiden amerikkalaisten yliopistotutkimusten ja neurologien tutkimusten kautta. Jotain aiheesta löytyy Staffordin ja Webbin kirjasta Ajatus.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen aihe ja kirjoitus! Olisko sinulla antaa mitään linkkejä, millä pääsisi alkuun mielikuvarjoittelussa?

  VastaaPoista
 4. Kiva, jos aihe kiinnostaa.
  En tiedä suomenkielisistä lähteistä, mutta tässä on ainakin perusasioita:
  http://appliedsportpsych.org/Resource-Center/Athletes/Articles/Sport-Imagery
  Kuten yllä sanoin, olen itse kerännyt materiaalia englanninkielisistä yliopistotason tutkimuksista ja vastaavista. Myös urheilupsykologian puolelta löytyy jonkin verran englanniksi tutkimustuloksia.
  Muistaakseni Seppo Heinon kirjassa Valmentautumisen psykologia on myös aiheesta jotain.

  VastaaPoista