torstai 2. lokakuuta 2008

Lupa kompastua

Huonolla itsetunnolla varustettu ihminen soimaa itseään raskaalla kädellä, jos hän ei onnistu tavoitteissaan. Hän ei mieti mahdollisuuksiaan, vaan niiden puutetta.
Itsetuntoa voi kehittää samalla tavalla kuin mitä tahansa taitoa tai lihasta kehossa. Mitä paremmin tunnen itseni heikkouksineni ja vahvuuksineni, sitä vähemmän minulla on tarvetta elää roolien varassa. Kun yhdistän itsetuntemukseen vielä itseni ehdottoman hyväksymisen ja arvostamisen juuri sellaisena kuin olen, seison jo hyvinvoinnin alkulähteillä. Itseni ehdoton hyväksyminen (kyllä, juuri tässä ja NYT) ei tarkoita, etteikö työmaata riittäisi (ihanaa) - peltoa on joskus mukava kyntää, kun tuloksen näkee viimeistään keväällä.
Jos haluaa onnistua, ei kannata keskittyä ajattelemaan epäonnistumista (tai epäonnistuu varmasti). Jos haluaa oppia paremmaksi työntekijäksi, ei kannata miettiä kuinka huono on jossain asiassa. Jos haluaa olla parempi uimari, ei kannata miettiä kuinka mahdotonta on lyödä Phelpsin ennätyksiä. Mieti siis jotain muuta.
Jos olet kompastunut, nouse ylös. Niin pian kuin mahdollista. Mennyt on vain ajatus mielessäsi.

1 kommentti:

  1. Tämä piti juuri tänään lukea. Olen yrittänyt jalkapalloa harrastaville pojilleni opettaa, että ei se voitto ole kaikki kaikessa, vaan pitäisi miettiä onko tehnyt parhaansa. Urheilumaailma vaan on nuorille aika rankkaa, kun jaotellaan jo varhain hyviin ja ei niin hyviin. Mutta aina sanon lapsilleni, että muiden mielipiteillä ei ole merkitystä, jos on itse ihan oikeasti parhaansa tehnyt. SIlloin pitää myös itseä muistaa kehua!!!

    VastaaPoista