sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Pessimismi on opittua

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan ei ole helppoa tietää, onko pessimisti, koska moni elää tietämättään pessimismin varjossa? Mutta koska pessimismi ja siihen liittyvä avuttomuus ovat opittua, niistä voi oppia myös pois!
Sadat erilaiset tutkimukset osoittavat, että pessimistit antavat helpommin periksi ja masentuvat helpommin. Tämän huomasivat jo 1960-luvulla psykologi Albert Ellis ja psykiatri Aaron Beck. Potilaitaan seuraamalla he huomasivat, että se, mitä ajattelemme eri asioista, joko lisää tai vähentää kykyämme hallita noita asioita. Ajatus ja ajatuksen luonne siis ratkaisevat.
Ellis ja Beck olivat yhtä mieltä myös siitä, että tunteet tulevat suoraan siitä, mitä ajattelemme. Vinoutunut ajatus aiheuttaa avuttomuuden tunnetta ja monenlaisia ikäviä olotiloja, mutta ajattelu voidaan korjata! Ja siksi on palattava tervejärkiseen ajatteluun!
Omia ajatuksia kannattaa kyseenalaistaa. Kuten olen aikaisemmissa blogeissani kertonut, suurin osa ajatuksista ei pidä edes paikkaansa. Kun opimme irtautumaan vinoutuneista ajatuksista ja keskittymään rakentamaan hyvinvointiamme tukevia ajatuksia, alamme myös voida paremmin. Ja silloin monenlaiset asiat, joskus vain kaukaisina unelmina siintäneet kuvat, tulevat mahdollisiksi tässä ja nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti