keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Kauhajoen tapahtumista oman mielen hallintaan

"...suurin osa ihmisistä oppii tuntemaan huoneensa nurkan; paikan ikkunan luona, palasen lattiaa, jolla he kävelevät edestakaisin."
- Rainer Maria Rilke


Työn puitteissa tiedustelin tänään ihmisiltä heidän tämän hetkistä stressimääräänsä. Kauhajoen tapahtumat olivat iskostuneet usean mieleen. He miettivät, mikä saa ihmisen niksahtamaan kohti pohjatonta vihaa ja voiko ylipäänsä enää luottaa omaan tulevaisuuteen?
Toivoa on. Olen viikon aikana nähnyt useamman ihmisen oivaltavan jotain uutta elämästään ja omasta tavastaan ajatella. Näen vieläkin mielessäni joidenkin ihmisten katseet (kuin Liisoja Ihmemaassa) tuon oivalluksen hetkellä: "Oo, asiani eivät siis olekaan niin huonosti kuin luulin!" Kun muuttaa tapaansa tarkastella asioita, asiatkin tuntuvat muuttuvan. Moni luulee voivansa huonommin kuin mitä oikeasti voi - pahoinvoinnista on vain tullut tarina, jota aivojemme 'tarinatohtori' meille syöttää, jotta ainakaan ei tarvitsisi kohdata pelottavaa muutosta.
Osa ihmisistä voi todella huonosti, sitä ei voi kieltää. Mutta niillä ihmisillä, jotka hakevat uusia työkaluja sisäisten voimavarojen löytämiseksi, on vielä paljon toivoa. Ja muillakin on toivoa, vaikka tie voi olla pidempi. Aina on toivoa.
Logopedian kehittäjä Viktor Frankl kertoi, miten natsien keskitysleireillä osa vangeista antoi nopeasti epätoivon vallata mielensä ja osa teki likavedessä lilluvasta kalanpäästä todellisen juhla-aterian.
Itsetuntemusta voi kasvattaa, ja omaa mieltä voi oppia ymmärtämään ja hallitsemaan niin, että elämästä tulee mahdollisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti