perjantai 8. elokuuta 2008

Voittaminen yliarvostettua?

Eilinen radiohaastattelu oli mielenkiintoinen kokemus alkuhäkellyksen jälkeen tai ehkä juuri sen vuoksi. En saanut kysymyksiä etukäteen ja vaikka tiesin suunnilleen mistä puhuisimme, oli radiostudio jo sinänsä uudenlainen elämys.
Jäin miettimään, kun sanoin lopussa kysymykseen Pekingin olympialaisista, että voittaminen on yliarvostettua. Aina sanotaan, että vain kulta on jotain ja hopea on häpeä. Hopea EI ole häpeä, pronssi ei ole häpeä, eikä alemmissa sijoissakaan ole mitään hävettävää. Tässä asiassa yhteiskuntamme arvoissa on tarkistamisen varaa.
Jos urheilija tekee kaiken voitavansa onnistuakseen - treenaa ja harjoittelee juuri oikealla tavalla ja oikeassa määrässä, syö oikein JA sen päälle vielä vahvistaa itsetuntemustaan ja sisäistä dialogiaan JA kehittää itseluottamustaan ja aivojensa toimintaa oikeanlaisilla mentaalisilla harjoituksilla - hän voi saada myös sen kirkkaimman mitalin. Mutta tärkeintä on, että hän tietää tehneensä kaiken voitavansa saavuttaakseen sen, mikä saavutettavissa on. Suurimmat esteemme ovat sisäisiä esteitä, ja kuten taitoluistelija ja olympiavoittaja Scott Hamilton aikoinaan sanoi, esteistä suurin on huono asenne.
Vaikka keholla ja sen suorituksella on rajoituksensa, mielen voimavarat ovat rajattomat. Mitä tapahtuu, kun fyysiseen osaamiseen ja taitavuuteen lisätään vahvat psyykkiset voimavarat?
Sama pätee myös ei-urheilijoihin. Meillä on jokaisella omat lahjakkuutemme ja vahvuutemme, ja jos niihin lisätään mielen hallinnan työkalut ja hyvä itsetunto, ovat mahdollisuutemme hämmästyttävät. Hyvän itsetunnonkin voi saada treenaamalla omaa sisintään kuin lihasta.

1 kommentti:

  1. Työskentelen alalla, jossa ollaan perinteisesti kovin kilpailuhenkisiä. Kuten esimieheni sanoi, minusta ei kilpailuhenkeä löydy millään. Teen työni hyvin, haluan oppia uutta, mutta en jaksa kiinnostua työkavereiden kanssa kilpailemisesta. Tuntuu, että pääsen helpommalla, kun keskityn yleensä tekemään vain omaa juttuani. Ei tule turhia sählinkejä. Ja silti tunnen itseni ihan voittajaksi!! :) :)

    VastaaPoista