maanantai 1. syyskuuta 2008

Bernie Siegel sen tietää

Helteinen kesä 1977. Suomi oli juuri saanut kauneimman missinsä kautta aikojen. Muistan vieläkin teltan tuoksun, kun loikoilin sen sisällä lukemassa Itä-Euroopan maiden parhaimpiin kuuluvien kirjailijoiden nuorisoromaaneja. Ihmeellisiä nimiä, joita en osannut lausua. Kirjaimia, joista en tiennyt mitään.

Olin kerännyt kirjastoautosta valtavan määrän kirjoja. Enkä edes liioittele. Sain kirjastoauton kuljettajalta muovikasseja, joita tarvitsin kokonaista neljä kappaletta saadakseni kaikki kirjat mukaani. "Eikö vähempi riittäisi", hän kysyi ja puisteli päätään. Vähempi ei riittänyt. Raahasin kirjat kotiin kylän raittia pitkin, muovikassien saumat repeillen ja kirjat asfaltille pudoten. Hain naapurista lisää muovikasseja, ja lopulta pääsin kotiin.

Rakkauteni kirjoihin elää toista nousukauttaan. Romaanien lukeminen jäi, kun löysin yhden yli muiden; Ondaatjen The English Patient solisee kielellä kuin runo, eikä minulle ole toista sen kaltaista. Romaanien sijasta hyvinvointiin liittyvä kirjallisuus saa nyt rakkauteni, kun salapoliisin vainulla löydän helmiä ympäri maailman. Rakkaudesta kirjoihin, rakkaudesta ihmisen mahdollisuuksiin.

Yksi tämän vuoden löytöjäni on huippukirurgi Bernie Siegelin jo 1980-luvulla kirjoittama Rakkautta, lääkkeitä ja ihmeitä. Klassikkoteosta ei monesta paikasta enää löydä, mutta onneksi sen saa vielä alkuperäiskielellä (Love, Miracles and Medicine). Jos haluat tietää, miksi joku sairastuu syöpään ja toinen ei, tämä kirja on sinulle. Jos haluat tietää, miksi Neuvostoliitossa panostettiin mielikuvaharjoitteluun, kirja on varma nakki. Jos mietit vielä, voitko ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistasi, kirjaa saa ainakin Tampereen Metsosta.

Sykähdyttäviä oivalluksen hetkiä sinulle! 

2 kommenttia:

  1. Mitä kotimaisia kirjoja voit suositella, jotka liittyvät ihmisen hyvinvointiin? Onko sulla omia suosikkeja kotimaisista?

    VastaaPoista
  2. Kotimaisista kirjoista olen lukenut jonkin verran Ben Furmanin teoksia, koska pidän hänen ratkaisukeskeisestä ajattelustaan. Muuten luen pääasiassa amerikkalaista kirjallisuutta, koska aivotutkimuksen uusimmat tuulet kiinnostavat kovasti.

    VastaaPoista